Merkel: kõnelused Talibaniga peavad jätkuma inimeste evakueerimiseks

Copy
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: Frank Ossenbrink via www.imago-images.de / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel kutsus pühapäeval pidama dialoogi Afganistanis võimu haaranud islamiliikumisega Taliban, et saada rohkem inimesi riigist välja.

Taliban on moodustamas uut valitsust, mis määrab Afganistani valitsemise suuna.

«Me lihtsalt peame rääkima Talibaniga, kuidas saada inimesi, kes töötasid Saksamaa heaks, riigist välja ja toimetada nad ohutusse kohta,» ütles Merkel pressikonverentsil Nordrhein-Westfaleni liidumaal.

«Nemad on need, kellega praegu rääkima peame. Tahame riigist välja saada eriti need inimesed, kes töötasid Saksa arenguabi organisatsioonide heaks ja kes tunnevad end nüüd ohustatuna,» ütles Merkel.

Taliban haaras Afganistanis võimu kolm nädalat tagasi, mille tulemusel hakkasid lääneriigid korraldama oma kodanike ning oma sõjaväe ja abiorganisatsioonide heaks töötanud afgaanide evakueerimist.

Talibani ootab katsumus muutuda mässulistest valitsejateks ning tundub, et nad on otsustanud lõpetada võitluse ka Panjshiri orus enne seda, kui tehakse teatavaks, kes hakkab riiki juhtuma pärast USA viimaste vägede lahkumist möödunud nädalal.

Afganistani uued juhid on lubanud «kaasavamat» valitsust, mis esindab Afganistani keerulist etnilist kooslust, ehkki kõrgematele ametikohtadele naisi ilmselt ei kaasata.

Lääneriigid on võtnud Talibani suhtes äraootava seisukoha, kuid on mõningaid märke suurenenud suhtlemisest uute juhtidega.

Pühapäeva hommikul ütles Talibani kõneisik Zabihullah Mujahid ajalehele Welt am Sonntag, et Taliban soovib «tugevaid ja ametlikke diplomaatilisi suhteid Saksamaaga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles