Kuigi Afganistani kaugemates provintsides on aset leidnud üksikuid kättemaksuakte, ei ole seni Talibani võim kaasa toonud süsteemset inimeste hävitamist, ütles Kabulis viibiv taanlasest sõjakorrespondent ja dokumentalist Nagieb Khaja.

Auhinnatud Taani sõjakorrespondent ja dokumentalist Khaja on kajastanud sõjategevust muu hulgas Afganistanis ja Süürias ning viibinud kriitilistel hetkedel Gaza sektoris.

Hetkel viibib ta Afganistanis, kus võimu haaranud Talibaniga on tal samuti varasemast mitmeid kokkupuuteid. Ta on olnud nende kõrval kaameraga lahinguväljal, aga langenud kahel korral ka selle kurikuulsa rühmituse kätte pantvangi.

Pea kolm nädalat tagasi Usbekistani kaudu Afganistani sisenenud Khaja on selle aja jooksul ära käinud Mazār-e Sharīfis, Kandaharis ja Helmandis. Nüüd Kabulis viibides tõmbas Khaja oma ajutises peatuspaigas kardinad akende ette ja rääkis Talibanist nende uue tuleku valguses.

Tema hinnangul on rühmitus praeguseks saavutanud oma eesmärgi. «Nad ei taha kuskile laieneda ega vägivaldselt islamit oma maa piiridest väljaspool levitada. Nad tahavad teiste riikidega normaalseid suhteid,» leidis Khaja.

Kommentaarid
Copy