INTERVJUU Hodges: ka mina uskusin Afganistani armeesse (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Erukindral Ben Hodges, endine USA maavägede juhataja Euroopas, osales möödunud nädalal Tallinnas Lennart Meri konverentsil. 
Erukindral Ben Hodges, endine USA maavägede juhataja Euroopas, osales möödunud nädalal Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Remo Tõnismäe

USA üks vigu oli, et ta ehitas Afganistani armee üles vale mudeli järgi, tunnistab erukindral Ben Hodges, kes on juhtinud Ühendriikide vägesid nii Lõuna-Afganistanis kui ka terves Euroopas.

Kui me vaatame Afganistani lõppmängu, siis kes tegi vigu?

Loomulikult on ka minule – nagu kõigile – viimase kahe-kolme nädala nägemine olnud väga raske. Minu tunnetes segunevad viha, frustratsioon, kurbus, kuid teatud mõttes ka uhkus.

Keda süüdistada? Kõigil USA administratsioonidel on vastutus algusest peale.

[George W.] Bushi administratsiooni otsusel minna Iraaki – kriitilisel hetkel me kaldusime kõrvale ja kaotasime silmist oma algeesmärgi. Seda esiteks.

Kuid siis oli [Barack] Obama administratsioon kaheksa aastat selle [sõja] eest vastutav ja me tegime mõningaid strateegilisi vigu – me ei avaldanud Pakistanile piisavalt survet, et nad ei lubaks enda juures olla turvaala [terroristidele]. Osama bin Laden tapeti Pakistanis, kus ta elas suures majas, mis asus samal tänaval sõjaväeakadeemiaga.

Minu arvates kasutasime Afganistani julgeolekujõudude puhul vale mudelit. Talibanil pole õhujõudu, neil ei ole logistikat, neil ei ole satelliite, kuid sellegipoolest olid nad väga edukad. Mistap kujundasime seal minu arvates vale mudeli ning kui me võtsime ära kõik need asjad…

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles