ÜRO kliimavolinik: ükski riik pole kliimamuudatuste eest kaitstud

Copy
Patricia Espinosa
Patricia Espinosa Foto: Susana Vera

ÜRO kliimavolinik Patricia Espinosa kutsus esmaspäeval valitsusi üles lõpetama oma «edasilükkamise ja viivitamise taktika» ning võtma selle asemel vastu kiired ja ulatuslikud meetmed kliimasoojenemise piiramiseks ja sellega kohanemiseks.

Hiljutiste äärmuslike kliimaolude ja uute rekordiliste õhutemperatuuride taustal hoiatas Espinosa, et ükski riik pole kliimamuudatuste mõjude eest kaitstud.

Kreeka moodustas esmaspäeval uue ministeeriumi, mis hakkab pärast riiki tabanud viimaste aastakümnete rängimat kuumalainet tegelema kliimamuutuste mõjudega.

«Pole enam olukorda, kus võime öelda, et need on haavatavad riigid ja need ei ole haavatavad riigid,» ütles Espinosa.

Vähem kui kolm kuud enne ÜRO kliimatippkohtumist kutsus Espinosa 2015. aasta Pariisi kliimakokkuleppe allkirjastanud riike üles toetama «ambitsioonikaid, kiireid, laialt levinud ja muutusi kaasa toovaid pingutusi» õhutemperatuuri tõusu piiramisel ja ettevalmistusi toimetulekul soojeneva maailmaga paratamatult kaasnevate muudatustega.

«Peame nägema, et osapooled liiguvad edasilükkamisest ja viivitamisest edasi ja laiendavad oma isiklike huvide kitsast ringi,» ütles ta.

Espinosa väljendas oma seisukohti Rotterdamis asuva uue ujuva üleilmse kohanemiskeskuse avamisel.

Hollandi peaminister Mark Rutte nimetas keskust «heaks näiteks, kuidas saame kliimamuutustega kohaneda», märkides, et hoone on võrguväline, süsinikneutraalne, nullenergiaga ja valmis kohanema merevee taseme tõusuga tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles