India Kerala osariik püüab peatada surmavat Nipah' viirust

Copy
Kaitsekostüümides meeskond valmis kremeerima Nipah' viiruse tõttu surnud inimese surnukeha Indias Kerala osariigis Kozhikodes 5. september 2021.
Kaitsekostüümides meeskond valmis kremeerima Nipah' viiruse tõttu surnud inimese surnukeha Indias Kerala osariigis Kozhikodes 5. september 2021. Foto: Shijith. K/AP/Scanpix

Kerala osariik Lõuna-Indias, kus on riigi kõrgeim koroonasse nakatumise tase, on asunud võitlusse teise, ravimatut tõbe põhjustava Nipah' viirusega.

Keralas vallandas häire 12-aastase poisi surm haruldase Nipah' viiruse tagajärjel. Tervishoiuametnikud asusid meeleheitlikult tema kontakte tuvastama ja isoleerisid sadu Kozhikode haiglas surnud poisiga kokku puutunud inimesi.

Osariigi tervishoiuminister teatas teisipäeval, et kaheksa kontaktse proov osutus negatiivseks.

«Nende kaheksa vahetu kontakti negatiivne testitulemus on suur kergendus,» ütles minister Veena George.

Esimene teadaolev Nipah' puhang oli 1998. aastal Malaisias, kus viirus levis sigade kaudu, kuid inimesed võivad nakkuse saada ka nahkhiirte vahendusel ja teiselt inimeselt. Haiguse sümptomid on palavik ja peavalu, mis areneb entsefaliidiks. Vaktsiini selle vastu ei ole.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on suremus Nipah' viirusse nakatumise tagajärjel 40–75 protsenti, seega on see palju surmavam kui koroonaviirus.

India valitsus saatis nädalavahetusel töörühma Kozhikodesse appi haigestunud poisi kokkupuuteid välja selgitama.

Kerala osariigis oli Nipah' viiruse puhang ka 2018. aastal, siis suri selle tagajärjel üle kümne inimese. Seekord langeb puhang ajale, mil osariigist tulevad teated India kõrgeimast Covid-19 nakatumise tasemest.

Esmaspäeval registreeriti Keralas ligi 20 000 Covid-19 nakkusjuhtu, kogu Indias 31 222.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles