Navalnõi advokaat lahkus võimude surve tõttu Venemaalt

Copy
Ivan Pavlov Venemaal Moskvas 17. mai 2021.
Ivan Pavlov Venemaal Moskvas 17. mai 2021. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Mõjukas Vene inimõigusadvokaat, kes esindas vangistatud opositsioonitegelase Aleksei Navalnõi asutatud organisatsioone, ütles teisipäeval, et lahkus võimude surve tõttu riigist.

Ivan Pavlov (50) on viimane tuntud opositsiooniga seotud isik, kes lahkub Venemaalt, mil teisitimõtlejate hääle vaigistamine kogub septembris peetavate parlamendivalimiste eel hoogu, kirjutas AFP.

Advokaat, kes on tuntud riigireetmise kaasustes osalemise poolest, kirjutas Telegramis, et lahkus naaberriiki Gruusiasse.

«Ma olen nüüd emigrant. Praeguseks, Gruusias,» ütles ta.

Pavlov kaitses Navalnõi büroode võrgustikku ja tema Korruptsioonitõrjefondi, kui prokuratuur astus samme nende keelustamiseks väidetava äärmusluse tõttu.

Samuti tegeles ta endise ajakirjaniku Ivan Safronovi juhtumiga. Safronov peeti kinni 2020. aasta juulis riigireetmise süüdistuste alusel. Väidetavalt andis ta Tšehhi luurele edasi riigisaladusi.

Aprillis algatasid võimud kriminaaljuurdluse Pavlovi suhtes ja keelasid tal telefoni ja interneti kasutamise Safronovi protsessiga seotud salastatud informatsiooni edastamise eest.

«Minu vastu kehtestatud keelud, mis on seotud selle kriminaalasjaga, on muutnud mu töö võimatuks,» ütles Pavlov.

«Keelud ei puudutanud ühte asja, riigist lahkumist. See oli silt, mis osutas väljapääsu poole.»

Pavlovi sõnul jälitati teda enne riigist lahkumist, samuti lennujaamas. Riigist lahkumist takistada aga ei üritatud, lisas ta.

Pavlov ütles, et andis oma kliendid üle usaldusväärsetele advokaatidele. Millalgi kavatseb Pavlov enda sõnul Venemaale naasta.

Venemaal korraldatakse parlamendivalimised 17.-19. septembrini ning peaaegu kõigil Kremli kriitikutel, sealjuures Navalnõi liitlastel, on valimistel osalemine keelatud, kirjutas AFP.

Vene võimud teisitimõtlejaid viimastel aastatel üha enam vaigistada üritanud ning paljud isikud, sealjuures teadlased, on saanud süüdistuse riigireetmises või riigisaladuste jagamises, lisas uudisteagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles