INTERVJUU ⟩ Pekka Haavisto: Talibani päästaks terroristitemplist inimõiguste järgimine (3)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto väisas läinud nädalavahetusel Lennart Meri konverentsi Tallinnas ning pidas kohtumise nii Eesti väliministri Eva-Maria Liimetsa kui ka oma Tšehhi kolleegi Jakub Kulhánekiga. 
Soome välisminister Pekka Haavisto väisas läinud nädalavahetusel Lennart Meri konverentsi Tallinnas ning pidas kohtumise nii Eesti väliministri Eva-Maria Liimetsa kui ka oma Tšehhi kolleegi Jakub Kulhánekiga. Foto: Annika Haas/Lennart Meri Konverents 2021

Kaootiline inimeste evakueerimine Kabulist näitas, et Euroopa Liidul oleks kriisi puhuks tarvis mehhanismi, millega toimetada sündmuste keerisesse sõjaväelasi, diplomaate ja tsiviilametnikke ilma seadusi painutamata, leiab Soome välisminister Pekka Haavisto.

Soome evakueeris Afganistanist üle 400 inimese. Samal ajal jäi meedia andmeil teiste seas maha umbes 45 inimest, kes valvasid Soome saatkonda Kabulis. Kas need andmed on korrektsed ja milline on Soome plaan nende aitamiseks?

Saime tegelikult välja enamiku neist inimestest, kes olid meie evakueeritavate nimekirjas. Me tõime ära 413 inimest. Loomulikult on neid, kes endiselt väidavad, et nad oleks tulnud kanda nimekirja, kuna nad on pakkunud mõningaid teenuseid. Aga me tõime ära ka kohapealt NATO-le appi palgatud inimesi, ELi palgatud kohalikke.

Mõni meie nimekirjas olnud inimene on endiselt seal – näiteks need, kes viibisid haiglas või kellel ei õnnestunud jõuda Kabuli. Nende inimestega me töötame.

On veel sadu inimesi, kes on taotlenud Soome evakueerimist. Kahjuks pole me võimelised nende palvetele vastama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles