Bolsonaro nimetas rahvakogunemisel Brasiilia valimissüsteemi farsiks

Copy
Jair Bolsonaro lehvitamas.
Jair Bolsonaro lehvitamas. Foto: MIGUEL SCHINCARIOL

Brasiilia president Jair Bolsonaro hoogustas teisipäeval rünnakuid riigi elektroonilise hääletussüsteemi vastu, öeldes iseseisvuspäeva rahvakoosolekul, et keeldub osalemast 2022. aasta «valimisfarsis».

«Me tahame puhtaid, demokraatlikke valimisi, kontrollitava hääletuse ja avaliku häältelugemisega ... Ma ei saa osaleda sellises farsis, nagu seda soosib kõrgem valimistribunal,» ütles parempopulistlik liider lippe lehvitavale rahvahulgale São Paulos.

Bolsonarot toetav rahvahulk São Paulos.
Bolsonarot toetav rahvahulk São Paulos. Foto: PAULO LOPES

Bolsonaro jääb praegu märgatavalt maha küsitlustes, mis puudutavad Brasiilia 2022. aasta oktoobris toimuvaid valimisi, kus ta peaks vastamisi minema vasakpoolse ekspresidendi Luiz Inácio Lula da Silvaga. Kumbki meestest pole ametlikult kandideerimist siiski välja kuulutanud.

Olles silmitsi oma presidentuuri madalaimate reitingute ja vireleva majandusega, süüdistades mitmeid institutsioone, sealhulgas valimistribunali, tema vastu tegutsemises, kutsus Bolsonaro oma toetuse turgutamiseks kokku rahvakogunemisi mitmetes Brasiilia linnades.

Ta on ka varem korduvalt rünnanud Brasiilia hääletussüsteemi, järgides oma poliitilist eeskuju, USA endist riigipead Donald Trumpi.

Jair Bolsonaro.
Jair Bolsonaro. Foto: Leco Viana via www.imago-images.de

66-aastane endine armeekapten on tõendeid esitamata väitnud, et Brasiilia valimissüsteem on läbi imbunud pettusest, ning nõuab kõiki hääli paberkandjal, et neid saaks kontrollida.

Valimisasutuste sõnul on Brasiilias 1996. aastal kasutusele võetud süsteem usaldusväärne ja paberväljatrükkide lisamine avab vaid täiendava võimaluse võltsimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles