Tšehhi peaminister: ELis pole afgaani põgenikele kohta

Copy
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Euroopa Liidus pole kohta afgaani põgenikele, selle asemel peaks EL aitama neil jääda oma kodumaale, ütles Tšehhi peaminister Andrej Babiš teisipäeval.

Talibani uus võimuletulek Afganistanis augusti keskel vallandas afgaanide ulatusliku väljarände riigist.

EL, kuhu on juba saabunud tuhandeid Afganistani põgenikke, on mures, et lisaks võivad veel miljonid taotleda varjupaika EL-is ja selle naaberriikides nagu Türgis, ning võib korduda 2015. aasta migratsioonikriis.

«Euroopas pole neile kohta,» ütles Babiš pärast kohtumist Austria ja Slovakkia valitsusjuhiga Lednice lossis Tšehhi kaguosas.

«On variant pidada läbirääkimisi (Türgi) presidendi (Recep Tayyip) Erdoğaniga nagu varem, kuid arvan, et see pole hea alternatiiv,» lisas Tšehhi miljardärist populistlik peaminister.

Ta viitas ELi ja Türgi vahel 2016. aastal sõlmitud kokkuleppele, mille eesmärgiks oli piirata peamiselt Süüriast saabuvate migrantide voolu Euroopasse. Vastutasuks sai Türgi muuhulgas rahalist toetust.

«Parem võimalus on lahendus, mis jätab inimesed Afganistani,» ütles Babiš.

Austria liidukantsler Kurz ütles teisipäeval, et Austria on eraldanud 18 miljonit eurot aitamaks afgaane Afganistani naaberriikides.

«Püüame leevendada nende kannatusi, aga oleme nõus, et 2015. aasta ei peaks korduma. Oleme illegaalse rände vastu ja võitleme inimkaubitsejatega,» ütles Kurz.

«Peame otsima lahendust regioonis ja mitte vallandama järjekordset väljarännet Euroopasse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles