Katar: Taliban on näidanud üles pragmaatilisust

Copy
Katari asevälisminister Lolwah al-Khater uudisteagentuurile AFP intervjuud andmas.
Katari asevälisminister Lolwah al-Khater uudisteagentuurile AFP intervjuud andmas. Foto: Karim Jaafar / AFP / Scanpix

Katari hinnangul on Afganistanis võimu haaranud islamiliikumine Taliban näidanud üles pragmaatilisust ning neid peaks hindama nende tegude põhjal, kuid ametlikult Katar islamiste siiski tunnustanud pole.

Katari asevälisminister Lolwah al-Khater ütles AFP-le antud eksklusiivintervjuus, et oma tuleviku üle otsustavad afgaanid ise, mitte rahvusvaheline üldsus.

Doha on olnud peamine Talibani ja rahvusvahelise üldsuse, sealhulgas ka USA suhete vahendaja. Taliban avas oma kontori Kataris 2013. aastal

«Nad on näidanud üles suurt pragmaatilisust. Haarame sealsetest võimalustest ja jälgime nende tegusid,» ütles Khater, kes küll Afganistani uusi valitsejaid ametlikult tunnustanud pole.

«Nad on riigi de facto valitsejad, selles pole mingit kahtlust,» ütles ta AFP-le esmaspäeva hilisõhtul antud intervjuus, veel enne teadet Talibani uue ajutise valitsuse määramisest.

Taliban nimetas teisipäeval mulla Mohammad Hassan Akhundi juhitud valitsuse koosseisu, kuid seda pole ametlikult tunnustanud ükski ÜRO liikmesriik, sealhulgas ka Katar.

Kuid Khater, kes on Katari kõneisikuks nii rahvusvahelisel areenil kui ka võitluses pandeemiaga, tunnustas Afganistani uute valitsejate «mõningaid häid žeste».

«Tõsiasi, et paljud evakueeritud said Kabulist lahkuda, sealhulgas ka paljud naisüliõpilased, on näide sellest, sest ilma nende koostööta poleks see olnud võimalik,» ütles ta AFP-le.

Katar praegu Talibani ei tunnusta, ütles Khater.

«Me ei kiirusta tunnustamisega. Aga me ei lõpeta täielikult Talibaniga suhtlemist, me kasutame keskteed.»

«Kui räägime sellest, et Afganistan teeb koostööd rahvusvahelise üldsusega, ei tähenda see, et rahvusvaheline üldsus võiks või peaks määrama afganistani rahva tulevikku.»

«Afganistan on sõltumatu riik, afganistani rahval peaks olema sõnaõigus,» ütles Khater.

Katar on USA liitlane ning mängis võtmerolli nii Afganistani evakuatsioonides kui diplomaatias. Kataris asub ka USA suurim õhuväebaas regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles