Inimõigusaktivistid: telekanalid peaksid loobuma Pekingi OMi ülekannetest

Copy
Zhangjiakou suusakeskus ja taliolümpiaküla Hiina Hebei provintsis.
Zhangjiakou suusakeskus ja taliolümpiaküla Hiina Hebei provintsis. Foto: Yang Shiyao via www.imago-images.de / Scanpix

Inimõigusrühmitused on palunud mõningatel maailma suurimatel telekanalitel, sealhulgas USA telekanalil NBC, loobuda järgmisel talvel toimuvate Pekingi taliolümpiamängude ülekannete tegemisest.

Taliolümpiamängude avamine peaks toimuma 2022. aasta 4. veebruaril.

Hiina vähemusi, sealhulgas uiguure, tiibetlasi ja Hongkongi elanikke esindavad inimõigusrühmitused esitasid sellekohase palve oma avalikult saadetud kirjas.

AFP-ni jõudnud kiri saadeti teisipäeval NBC tegevjuhile Jeff Shellile ja teistele rahvusvaheliste telekanalite juhtidele.

NBC maksab kuue järgmise olümpiamängu ülekandeõiguse eest 7,75 miljardit dollarit ning teeb tihedat koostööd Šveitsis asuva Rahvusvahelise Olümpiakomiteega (ROK).

Need tasud moodustavad hinnanguliselt 40 protsenti ROKi sissetulekutest. Kirjas seisab, et telekanalid riskivad «inimõiguste järjest halvenevale olukorrale Hiinas kaassüüdlaseks olemisega».

Kiri saadeti vaid veidi pärast Tokyos lõppenud suveolümpiat ja paraolümpiamänge, mis koroona tõttu aasta võrra edasi lükkusid. Kiri keskendus ROKile ja Pekingi valimisele järgmiste mängude toimumiskohaks.

ROK on korduvalt kinnitanud, et on vaid spordiorganiorganisatsioon ning selle president Thomas Bach pole arutanud ega mõistnud hukka uiguuride ja teiste vähemuste kohtlemist Hiinas. ROKi ähvardab boikott, organisatsiooni survestavad ka 15 suurimat sponsorit ning mitmed sportlased räägivad keerulise olukorraga silmitsi seismisest.

Ühe ROKi suurima sponsori, Inteli asepresident ütles, et nõustub hinnanguga genotsiidi toimumise osas.

«Kõiki meie ettevõtteid ähvardab oht saada kaasosaliseks Hiina plaanis varjutada spordiga tõsised ja järjest halvenevad inimõiguste rikkumised ning õilistada Hiina võimude tegevust,» seisab avalikus kirjas.

«Tehes ülekandeid Pekingi 2022. aasta olümpiamängudelt, seadustavad teie ettevõtted need inimõiguste rikkumised.»

Pekingi olümpiamängudele lastakse ilmselt vaid üksikuid fänne ning ajakirjanikud ja sportlased eraldatakse ning vabaks liikumiseks jääb vähe võimalusi, põhjenduseks koroonapandeemia.

ROK on tõrjunud mitmeid hiljutisi üleskutseid olümpiamängud Pekingist ära viia. Mitmed valitsused ja teadlased süüdistavad Hiinat Xinjiangis elavate uiguuride vangistamises ja sunnitöös, sundsteriliseerimises ja piinamises. Uiguurid elavad Hiina lääneosas ja on peamiselt islamiusulised.

Tiibeti Tegevusinstituudi esindaja Lhadon Tethong ütles, et Kanada rahvusringhääling CBC, Briti BBC ja Saksa ARD, kes kõik on riigieelarvelised asutused, et peaks jätkama ülekannete korraldamisega. Ta kutsus nende riikide kodanikke üles sõna võtma.

«On südametunnistuseta tegu, et NBC, CBC ja teised ringhäälingud plaanivad aidata Hiina juhte roosilise »tavapäraste olümpiamängude« mulje edastamisel, samal ajal kui toimub uiguuride genotsiid ja suur repressioonikampaania tiibetlaste ja paljude teiste vastu,» kirjutas Tethong Associated Pressile.

ROK pani juba mitu aastat tagasi Pariisiga sõlmitud võõrustaja linna lepingusse 2024. aasta olümpiamängudeks sisse nõudmised inimõiguste osas, kuid samad nõuded, järgida ÜRO äritegevuse ja inimõiguste juhtpõhimõtteid, ei sisaldu Pekingiga sõlmitud lepingus.

Pariisi mängud on esimesed olümpiamängud, kus neid põhimõtteid järgitakse ning inimõigusrühmitused on seda nõudnud juba pikalt.

ROK valis Pekingi 2022. aasta taliolümpiamängude toimumiskohaks pärast seda kui Oslo ja Stockholm rahalistel, või poliitilistel põhjustel oma kandidatuurid taandasid. ROK-is jäid sõelale vaid kaks kandidaati, Peking ja Almatõ Kasahstanis. ROKi liikmed hääletasid Pekingi poolt häältega 44-40.

Ka 2008. aasta suveolümpiamängud toimusid Pekingis ning Hiina lubas toona, et mängud aitavad kaasa inimõiguste olukorra paranemisele riigis.

«Selle kirjaga saadame telekanalitele hoiatuse,» ütles Tethong. «Kui nad 2022. aasta olümpiamängud üle kannavad, on nad kaassüüdlased.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles