Duterte partei esitab ta Filipiinide asepresidendikandidaadiks

Copy
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: KARL ALONZO/HO HANDOUT / EPA / Scanpix

Filipiinide valitsuspartei kogunes kolmapäeval kongressile, kus delegaadid valivad president Rodrigo Duterte eelolevate valimiste asepresidendikandidaadiks.

Sellega loodetakse jätta populaarne liider võimukeskmesse, rikkumata samas põhiseadust, mis kehtestab presidendile ühe kuueaastase ametiaja.

Labase kõnepruugiga 76-aastane Duterte on kurikuulus eeskätt narkovastase võitluse poolest, mille käigus on valimatult tapetud tuhendeid kahtlusaluseid.

Augusti lõpus lubas president, et võtab vastu erakonna PDP-Laban ettepaneku kandideerida asepresidendiks, et «ristisõda jätkata».

Ligikaudu 400 parteilast kogunes kolmapäeval kongressile San Fernando linna Manilast põhjas. Ülejäänud delegaadid osalevad koroonapiirangute tõttu veebi vahendusel.

PDP-Laban on esimene erakond, mis asub 9. mai valimisteks kandidaate valima.

Filipiinide seaduste järgi valitakse president ja asepresident eraldi. Duterte partei peaks kolmapäeval ka presidendikandidaadi teatavaks tegema.

Duterte on rahva hulgas populaarne, ehkki Filipiinid ei ole koroonapandeemiaga kuigi hästi hakkama saanud: nakatumine ja surmajuhtumid kasvavad, vaksineerimine on aeglane.

Arvamusküsitluste põhjal on Dutertel paaris presidendiks kandideeriva tütre Sara Dutertega tugev toetus.

43-aastane Sara Duterte on praegu Davao linnapea ja piirkondliku erakonna HNP liige. Partei asutas ta ise 2018. aastal, kuid toetab riigi tasandil isa erakonda.

Võimalike presidendikandidaatidena on mainitud ka Duterte pikaajalist liitlast ja endist nõunikku Christopher Lawrence «Bong» God, ehkki ta ütles augusti lõpus, et otsustas siiski mitte kadideerida.

Analüütikute arvates tähendab see soovi anda võimalus Sara Dutertele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles