Tigray mässulised tapsid Etioopias Amharas 125 külaelanikku

Copy
Kahjustada saanud tank Etioopias Humera linna lähistel 1. juuli 2021.
Kahjustada saanud tank Etioopias Humera linna lähistel 1. juuli 2021. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Etioopia Tigray piirkonna mässulised tapsid kuu algul naaberpiirkonnas Amharas 125 külaelanikku, enne kui valitsusväed nad välja lõid, ütlesid kolmapäeval arstid.

«Chenna külas oli 125 surnut..., nägin ühishauda oma silmaga,» ütles veresauna paiga lähedal asuva Dabati linna haigla juhataja Mulugeta Melesa.

Elanikud otsivad ikka veel ümbruskonnast surnukehi ja ohvrite kokkulugemine kestab, lisas ta.

Konflikt Põhja-Etioopias puhkes novembris, kui peaminister Abiy Ahmed saatis väed Tigray võimupartei Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises.

Ehkki 2019. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud Abiy lubas kiiret võitu, on sõda veninud ja levinud ka Afari ja Amhara piirkonda. Teatatud on mitmest massimõrvast ja teistest inimõiguste rikkumistest.

Pöördepunkt tuli konflikti juunis, kui TPLF vallutas tagasi Tigray pealinna Mekele ja sundis föderaalväed taganema.

Alates sellest on TPLF asunud pealetungile Amharas ja Afaris, sundides pagema sadu tuhandeid inimesi. Väidetavalt on pealetungi saatnud hukkamised ja valimatu pommitamine.

TPLF on süüdistusi tõrjunud ja rõhutanud, et proovib vaid murda Tigrayle kehtestatud humanitaarabi blokaadi ja takistada valitsusvägede koondumist.

Chenna elanike sõnul oli küla augusti lõpus TPLF-i kontrolli all, kuid septembri algul puhkesid lahingud valitsusvägede vastu, ütles Dabati piirkonna haldur Sewunet Wubalem.

Mässulised hukkasid enne taandumist tsiviilelanikke mitme päeva vältel, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles