Ametnikud: Leedu migrandilaagrid jagatakse tsoonideks

BNS
Copy
Migrandid Leedus.
Migrandid Leedus. Foto: Petras Malukas

Leedu võimud jagavad migrantide laagrid tsoonideks, et ennetada väljapressimise ja vägivalla juhtumeid, ütles kolmapäeval asesiseminister Arnoldas Abramavičius.

«Nende paikade ümberkolimine ja tsoonideks jaotamine on see, mis tõenäoliselt need probleemid lahendab,» ütles ta parlamendi inimõiguskomisjonile.

Aseminister lisas, et seda praktikat on edukalt rakendatud ka välismaal.

Uudisteportaal 15min.lt teatas eelmisel nädalal, viidates nimetamata allikatele ja Punasele Ristile, et Rudninkai polügooni migrandilaagris on välja kujunemas kastisüsteem. Laagris, mis majutab 750 meest, leiab artikli väitel aset seksuaalset ärakasutamist, prostitutsiooni ja väljapressimist.

Abramavičius ütles, et olukord «pole nii dramaatiline».

Võrdsete võimaluste ombudsman Birute Sabatauskaite kutsus üles migrantide elupaikade tsoonideks jagamisel pidama lugu usulistest, etnilistest ja kultuurilistest faktoritest.

«Me mõistame, et mõned pinged ei pruugi väheneda, need võivad suureneda,» ütles ta komisjoni kohtumisel.

Asesiseminister Vitalij Dmitrijev ütles, et võimud võtavad arvesse migrantide vajadusi, kui nad kolivad neid Rūdninkaist Kybartai endisesse kinnipidamisasutusse.

«Vähemalt elavad inimesed seal paremates tingimustes, me võtame nende vajadusi arvesse,» ütles ta komisjonile. «Me näeme probleemi Rūdninkais ja me reageerime sellele. Eeluurimised on algatatud...; inimesed on laiali aetud.» Ta kutsus vabaühendusi osalema migrantide vajaduste väljaselgitamisel.

Peamine ülesanne on ametniku sõnul praegu tagada migrantidele paremad elamistingimused. Leedu piirivalveteenistuse andmeil majutatakse praegu piiripunktides 700 migranti.

Sel aastal on Leetu Valgevene kaudu ebaseaduslikult sisenenud üle 4100 migrandi, võrreldes 81 aastal 2020. Migratsiooniameti andmeil on oma kodumaale saadetud tagasi üle saja migrandi.

Leedu kuulutas rändevoo tõttu välja eriolukorra ja süüdistab selle orkestreerimises Valgevene režiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles