Esialgsed tulemused: Maroko islamistlik võimupartei sai lüüa

BNS
Copy
Ajakirjanikud kuulavad valimistulemusi
Ajakirjanikud kuulavad valimistulemusi Foto: AFP/SCANPIX

Maroko kauaaegne islamistlik võimupartei sai kolmapäeval peetud parlamendivalimistel liberaalidelt hävitavalt lüüa, näitavad neljapäeval avaldatud esialgsed tulemused.

Õigluse ja Arengu Partei (PJD), mis sai võimule 2011. aastal Araabia kevade tuules, võitis ainult 12 parlamendikohta praeguse 125 asemel, ütles siseminister Abdelouafi Laftit pressikonverentsil.

PJD jäi kaugele maha oma peamistest rivaalidest - vasaktsentristlikust Rahvuslikust Iseseisvusparteist (RNI) ning Eheduse ja Modernsuse Parteist (PAM), mis said 395-kohalises parlamendis vastavalt 97 ja 82 kohta. Paremtsentristlik Istiqlali Partei (Vabaduspartei) võitis 78 kohta.

Võimukoalitsiooni kuuluvat RNI-d juhib miljardärist ärimees Aziz Akhannouch, kes on kuningakojaga lähedalt seotud.

Peamise opositsioonipartei PAM aga asutas praegune kuninglik nõunik Fouad Ali El Himma 2008. aastal.

Istiqlali Partei on aga Maroko vanim erakond.

Kuningas Mohammed VI nimetab peaministriks võitnud partei esindaja, kes ilmselt juhib 36 miljoni elanikuga riigis valitsust järgmise viie aasta jooksul.

Lõplikud tulemused selguvad neljapäeval.

Siseministri sõnul oli valimisaktiivsus 50,53 protsenti. Eelmistel valimistel 2016. aastal oli see näitaja 43 protsenti.

Õigluse ja Arengu partei (PJD) kaebas kolmapäevastel valimistel väidetavalt aset leidnud tõsiste eeskirjade rikkumiste üle, kuid siseminister rõhutas neljapäeval, et valimised kulgesid normaalsetes tingimustes ning registreeriti vaid üksikud vahejuhtumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles