Võimupartei kinnitas Duterte Filipiinide asepresidendikandidaadiks

BNS
Copy
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte Foto: Ace Morandante/AP

Filipiinide võimupartei kinnitas kolmapäeval president Rodrigo Duterte oma asepresidendikandidaadiks järgmisel aastal korraldatavatel valimistel ilmse sooviga jätta populaarne liider võimukeskmesse, rikkumata samas põhiseadust.

Labase kõnepruugiga 76-aastane Duterte on kurikuulus eeskätt narkovastase võitluse poolest, mille käigus on valimatult tapetud tuhendeid kahtlusaluseid.

Augusti lõpus lubas president, et võtab vastu erakonna PDP-Laban ettepaneku kandideerida asepresidendiks, et «ristisõda jätkata».

Duterte ütles kolmapäeval kongressil, et asepresidendiks saamine «võimaldaks mul jätkata filipiinide rahva teenimist ja aidata juhtida kogu riik suurema progressi suunas».

President osales Manilast põhja poole jäävas San Fernando linnas parteikongressil isiklikult. Kohal oli ligi 400 delegaati, ülejäänud osalesid koroonapiirangute tõttu veebi vahendusel.

PDP-Laban on esimene erakond, mis korraldas kongressi kandidaatide valimiseks 9. mail peetavatele valimistele.

Filipiinide seaduste järgi valitakse president ja asepresident eraldi ning Duterte partei nimetas kolmapäeval presidendi kauaaegse liitlase ja endise abi, senaator Christopher «Bong» Go presidendikandidaadiks.

Go aga ei võtnud nominatsiooni vastu.

«Ma kordan, ma ei ole huvitatud kandideerima eelseisvatel valimistel presidendiks,» ütles ta avalduses. «Mul ei ole soovi võistelda riigi kõrgeima ametikoha pärast.»

Kedagi teist võimupartei koheselt üles ei seadnud.

Arvatakse, et Go samm võib anda võimaluse hoopis Duterte tütrele Sarale.

43-aastane Sara Duterte on praegu Davao linnapea ja piirkondliku erakonna HNP liige. Partei asutas ta ise 2018. aastal, kuid toetab riigi tasandil isa erakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles