Leedu: inimõiguskohtu otsuses mainitud migrante ei lubata üle piiri

BNS
Copy
Lapsed Kazitiškį kinnipidamiskeskuses 12. august 2021.
Lapsed Kazitiškį kinnipidamiskeskuses 12. august 2021. Foto: Janis Laizans/reuters/Scanpix

Afganistani migrandid, keda mainiti hiljutises Euroopa Inimõiguste Kohtu (ECHR) otsuses, ilmusid Leedu piiri Valgevene poolele ning neil ei lubata Leetu siseneda, ütles Leedu piirivalveteenistuse juht Rustamas Liubajevas.

«Need ebaseaduslikud migrandid on kohale jõudnud. Just nagu arvati, nad ilmusid ja saabusid Valgevene poolelt, lähenesid piirile eesmärgiga siseneda Leetu ebaseaduslikult,» ütles ta neljapäeval.

Migrantide advokaat saabus samuti piirile ja üritas veenda piirivalvureid, et need isikud tuleb lubada Leetu, vastavalt ECHRi otsusele, ütles Ljubajevas.

Leedu piirivalvejuhi sõnul pole aga Leedu kohustatud migrante sisse laskma. Nad on kohustatud vaid migrante mitte Valgevenesse tagasi saatma, kui nad on juba Leedu territooriumil, ütles Ljubajevas.

«Meie ohvitserid järgivad protseduure, mis kehtivad Leedu Vabariigis, ning neid migrante sisse ei lasta,» ütles Ljubajevas, lisades, et tema informatsiooni järgi saabusid migrandid piirile ilma isikut tõendavate dokumentideta ning vaid ECHRi otsuse koopiaga.

ECHR kehtestas kolmapäeval ajutise meetme «Sadeedi ja teiste» kaasuses Leedu vastu, mis puudutab viit Afganistani kodanikku, kes on üritanud siseneda Leetu Valgevenest ja nüüd väidavad, et peidavad end Leedu territooriumil.

Kohtu otsuse järgi ei peaks migrante Valgevenesse saatma, kui nad on juba Leedu territooriumil. Meede kehtib kuni 29. septembri lõpuni.

Leedu valitsuse esindaja ECHRi juures ütles varem neljapäeval, et kohtu otsus ei kohusta lubama neid isikuid Leetu.

Kohtu pressiteate järgi on tegemist Afganistani kodanikega. Nad saabusid Valgevenesse 2021. aasta augustis. Migrantide sõnul põgenesid nad Afganistanist, sest läänestunud ja haritud afgaanid on iseäranis suures Talibani kättemaksu ohus.

ECHRile öeldi, et migrandid pole saanud Leetu siseneda ega Valgevenesse naasta ning on seetõttu piiril juba pikemat aega lõksus. Alates 5. septembrist on nad peitnud ennast väidetavalt Leedu territooriumil.

Migrandid palusid kohtult, et nende tagasisaatmine Valgevenesse peatataks.

Leetu on Valgevenest sel aastal ebaseaduslikult saabunud 4100 migranti, kellest enamik on olnud iraaklased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles