Liibanonis moodustati 13 kuud kestnud ootuse järel uus valitsus

Copy
Liibanoni uus peaminister Najib Mikati.
Liibanoni uus peaminister Najib Mikati. Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS/Scanpix

Liibanoni uus valitsus on moodustatud, teatas presidendiamet reedel, lõpetades sellega 13 kuud kestnud peataoleku, mis on Liibanoni kriisi pikalt iseloomustanud.

Teade järgnes peaministrikandidaadi Najib Mikati kohtumisele president Michel Aouniga, mis lõpetas riigis kuude kaupa kestnud poliitilise lehmakauplemise.

Uus peaminister Mikati on miljardärist ärimees.

Mikatile kuuluv uudiste veebileht Lebanon 24 kinnitas, et peaministrikandidaat tahtis kiiremini tulemuseni jõuda, kuid suvel oli hulk valelootusi ja nurjunud kokkuleppeid.

Kahekordne ekspeaminister ja riigi rikkaim inimene sai ülesande valitsuse moodustamiseks 26. juulil pärast seda, kui kaks poliitikut olid selle ülesandega ebaõnnestunud.

Liibanoni on olnud täieõigusliku valitsuseta mullu 4. augustil toimunud Beiruti sadamaplahvatusest saadik, mille järel teatas Hassan Diabi valitsus, et astub tagasi.

Praegu pole riik võimeline oma kodanikke elektriga varustama pikemalt kui mõne tunni jooksul ööpäevas.

Kuna rahvusvahelise kogukonna nõutud reformid on Liibanonis ikka veel ellu viimata, siis takistab see ka välisabi saamist.

Pankrotistunud riigi rekapitaliseerimist on pärssinud valitsuse suutmatus kaasata Rahvusvaheline Valuutafond ja arutada täiemõõdulist päästekava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles