ÜLEVAADE ⟩ Kreml läheb valimistel põhiseaduslikku enamust püüdma

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Eelhääletamine Handi-Mansimaa autonoomses piirkonnas algas 29. augustil. 
Eelhääletamine Handi-Mansimaa autonoomses piirkonnas algas 29. augustil. Foto: Aleksei Andronov/tass/scanpix

Poliitikavaatlejate sõnul nädalavahetusel toimuvatelt Vene riigiduuma valimistelt suuri üllatusi oodata ei ole, Kremlile on esmatähtis skandaalide vältimine ning samal kursil järgmiste presidendivalimiste poole seilamine.

Helsingi Ülikooli Venemaa poliitika professori Vladimir Gelmani sõnul ei määra need riigiduuma valimised suurel määral Venemaa tulevikutrajektoore.

«Pigem on Kremli silmis tegemist soojendusega 2024. aasta presidendivalimisteks ning üritatakse kõigest jõust säilitada põhiseaduslik enamus, selleks rakendatakse kogu riigiaparaat,» arvas Gelman PonarsEurasiale antud kommentaaris.

Vene võimupartei Ühtne Venemaa võitis eelmistel riigiduuma valimistel 2016. aastal 450-kohalises riigiduumas 343 mandaati, mis andis parteile põhiseaduslikuks enamuseks vajalikud 2/3 kohtadest.

Poliittehnoloogiate keskuse analüütiku Boriss Makarenko ja Moskva Carnegie keskuse programmi «Venemaa sisepoliitika ja poliitilised institutsioonid» juhi Andrei Kolesnikovi sõnul on seega nende valimiste üks põletavam küsimus see, kas Ühtne Venemaa suudab oma põhiseaduslikku enamust ka hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles