ÜLEVAADE ⟩ Opositsioon: e-valimised löövad Vene demokraatiale hingekella (3)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
E-hääletamist katsetati mullu põhiseadusreferendumil. Kriitikute sõnul muudab e-hääletus Vene valimised veel kergemini võltsitavaks. 
E-hääletamist katsetati mullu põhiseadusreferendumil. Kriitikute sõnul muudab e-hääletus Vene valimised veel kergemini võltsitavaks. Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Vene opositsioon kardab, et neil valimistel kasutatav e-hääletamine muudab riigi avalikus sektoris töötavate inimeste survestamise senisest lihtsamaks.

Moskvas töötaval 34-aastasel Irinal ei olnud mitte mingit tahtmist valimistel osaleda, sest tema meelest ei väärinud ükski kandidaat ta häält. Siis sai ta oma ülemuselt sõnumi, mis talle valikuvarianti ei jätnud.

«Ülemuste sõnul on hääletamine minu kohus ja mul ei ole valikut,» lausus naine Moscow Timesile.

Väljaanne intervjueeris kokku seitset avaliku sektori töötajat ja kõigi sõnul on neid survestatud või käsu korras Ühtse Venemaa poolt hääletama pandud.

Kuna uuringute järgi on valimisaktiivsus kesine ning toetus võimuparteile viimase tosina aasta väikseim, võivad riigitöötajate hääled äärmiselt kaalukaks osutuda. Venemaal töötab avalikus sektoris umbes kolmandik töötajaskonnast.

«Režiimile on tähtis, et võimudes pettunud hääletusele ei jõuaks,» ütles Moscow Timesile Helsingi Ülikooli Vene poliitika professor Vladimir Gelman, kes lisas: «Kuid see tähendab, et Kremlil on vaja kindlasti legitiimsuse säilitamiseks valimisaktiivsust sobivatest allikatest tõsta.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles