New Yorgis algas 11. septembri terrorirünnaku mälestusüritus

Copy
New Yorgi politseinikud septembrirünnakute mälestusüritusel Ühendriikide lippu kandmas.
New Yorgi politseinikud septembrirünnakute mälestusüritusel Ühendriikide lippu kandmas. Foto: Anthony Behar-Pool/Getty Images/AFP/Scanpix

New Yorgis algas laupäeval rangete julgeolekumeetmete saatel harras tseremoonia, millega meenutatakse 11. septembril 20 aastat tagasi toimunud terrorirünnakut USA-le.

Marsihelid kuulutasid talituse algust Ground Zero alal, kus Al-Qaeda kaaperdajad suunasid reaktiivlennukid Maailma Kaubanduskeskuse peale, tappes peaaegu 3000 inimest.

Rünnak toimus 11. septembri hommikul kell 8.46 (Eesti aeg 15.46), kui esimene kahest lennukist Põhjatorni külge lendas.

Täpselt samal kellaajal peeti laupäeval neljatunnise tseremoonia esimene kuuest leinaminutist, mille järel hakkasid hukkunute sugulased lugema ette ohvrite nimesid.

Tseremoonial osalevad teiste seas president Joe Biden ja Barack Obama.

Mälestusüritused on kavas ka Washingtonis Pentagoni ees, mida tabas kolmas, ja Shanksville'is, mille lähistel kukkus alla neljas terroristide kaaperdatud lennuk.

Ground Zero mälestusürituse kuus vaikuseminutit vastavad hetkedele, mil lennukid Maailma Kaubanduskeskuse torne tabasid ja mil tornid langesid, ning hetkedele, mil rünnati Pentagoni ja lend 93 alla kukkus.

Mälestusüritused järgnevad USA vägede lahkumisele Afganistanist, kuid aastapäeva on varjutanud nii Ühendriikide poliitiline lõhestatus kui rahulolematus Talibani tagasitulekuga võimule.

Eile õhtul tehtud pöördumises kutsus Biden ameeriklasi ühtsusele.

Biden rääkis pöördumises rünnakutele järgnenud «tõelisest rahvuslikust ühtsusest ja kangelaslikkusest, mis avaldus kõikjal - nii oodatud kui ootamatutes paikades».

«Minu jaoks on see 11. septembri peamine õppetund. See on siis, kui me oleme kõige haavatavamad, võitluses Ameerika hinge nimel, mil ühtsus meie suurim tugevus on,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles