Minsk plaanib osta Moskvalt enam kui miljardi dollari eest relvastust

Copy
Valgevene president Aleksandr Lukašenka 9. septembril Moskvas pärast kõnelusi Vene riigipea Vladimir Putiniga.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka 9. septembril Moskvas pärast kõnelusi Vene riigipea Vladimir Putiniga. Foto: Mikhail Metzel / TASS / Scanpix

Valgevene kavatseb osta Venemaalt enam kui miljardi dollari eest relvastust, ütles president Aleksandr Lukašenka pühapäeval õppust Zapad-2021 jälgides ajakirjanikele.

«President ütles, et Kremli kõnelustel on pööratud olulist tähelepanu riigikaitse- ja julgeolekuteemadele. muu hulgas oli kõne all raketitõrjesüsteemide S-400 tarnimine,» edastas Valgevene riiklik uudisteagentuur BelTA.

«Me ei saa puhata, võttes arvesse 1941. aasta kogemust,» ütles Lukašenka, viidates natsi-Saksamaa kallaletungile Nõukogude Liidule.

Lukašenka sõnul oleks S-400 süsteeme vaja paigutada Valgevene piirile läänemeelse Ukrainaga.

«Me peame olema valmis - meie piir Ukrainaga on 1200 kilomeetrit,» lausus ta.

«Ja me arutasime, et me võiksime kasutada S-400,» ütles Valgevene president, lisades, et kohtumisel Putiniga pühendati rohkem kui kolm tundi kaitse ja julgeoleku teemadele.

Lukašenka tänas ka Putinit nõustumise eest tarnida Valgevenele 2025. aastaks rohkem kui miljardi dollari eest relvastust.

«Ma ei avalda summat, kuigi see ei ole ka tohutu saladus - see on rohkem kui miljard dollarit,» ütles ta ajakirjanikele.

Presidendi sõnul hõlmab tehing umbes 10 lennukit, kümneid koptereid ning pind-õhk tüüpi raketisüsteemi Tor.

Lukašenka teatas 1. septembril, et Venemaa tarnib lähiajal Valgevenele kümneid lennukeid, koptereid ja õhutõrjevahendeid, viimaste seas võibolla ka S-400 süsteeme.

«Kui me näeme õppusel (Zapad-2021), et meil on veel midagi vaja, siis ostame Venemaa Föderatsioonilt ja võtame relvastusse,» ütles ta.

Lukašenka ütles augustis, et Valgevene on huvitatud S-400 süsteemide ostmisest. Ta avaldas lootust, et Venemaa juhtkond langetab selles osas positiivse otsuse.

«S-400 pakub meile suurt huvi, ja ma olen veendunud, et me need kompleksid ka saame,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles