INTERVJUU ⟩ Prantsusmaa Euroopa asjade minister: Afganistan tõestas, et EL vajab iseseisvat sõjalist võimekust (4)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Sihtüksusel Takuba osalevad sõdurid tänavu juulis Pariisis paraadil.
Sihtüksusel Takuba osalevad sõdurid tänavu juulis Pariisis paraadil. Foto: MICHEL EULER/AP/Scanpix

NATO on meie turvalisuse nurgakivi, kuid see ei tähenda, et eurooplased peaksid igavesti lootma jääma USA-le, mistõttu tuleks Euroopal rohkem tegeleda iseseisva kaitsevõime arendamisega, leiab Prantsusmaa Euroopa asjade minister Clément Beaune, kes osales Tallinnas Lennart Meri konverentsil.

NATO dubleerimise või õõnestamise argumente Beaune ei usu, tema arvates teeb iseseisva Euroopa kaitsevõime arendamine transatlantilise liidu tugevamaks. Kaitsekoostöös on tema hinnangul mõistlikum alustada üksikute riikidega, selmet oodata, et kõik ELi riigid lepiksid igas pisidetailis kokku.

Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borell on kutsunud üles ühise kiirreageerimisjõu loomisele ELis ning Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel on hiljuti selgelt välja öelnud, et EL peab olema strateegiliselt autonoomne. Rääkides Euroopa armeest – nimetatagu seda kas armeeks või kiirreageerimisjõuks –, kas te usute, et selle loomine on praeguses ELis võimalik?

Ma ei tahaks arvudest rääkida, kuid selge on see, et vajame kas ühist väge või siis erinevate vägede kooslust, mida oleks võimalik hädaolukorras ühiselt kasutada. Nagu Afganistani sündmused näitasid, on ELil vaja suuremat iseseisvat sõjalist võimekust. Kui tahame kaitsevaldkonnas olla ELi tasandil tõsiselt võetavad tegijad, on meil selleks tarvis rohkem raha, ühisvägesid ning ühiseid strateegiad. Rahaga on abiks Euroopa Kaitsefond, mis on praegu hoogu sisse võtmas.

Kas see tähendab, et hakkame NATOt dubleerima või õõnestama? Kindlasti mitte. See oleks meile kahjulik ning kujutaks meie julgeolekule tõsist ohtu. Pean seda selgelt välja ütlema, sest vahel ei saada sellest hästi aru. NATO on meile hädavajalik, kuid vahel on meil kui eurooplastel vaja ka iseseisvalt tegutsemisvõimelised olla. Ameeriklased nõuavad ka ise üha rohkem ja rohkem, et me vastutaksime oma turvalisuse eest ning et meil oleks võimekus tegutseda ka välismaal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles