ÜLEVAADE ⟩ Leedu võimaluste passi nõue pole kõigile meeltmööda

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Võimaluste passi kontrollimine Vilniuse kaubanduskeskuse uksel. 
Võimaluste passi kontrollimine Vilniuse kaubanduskeskuse uksel. Foto: Zygimantas Gedvila/15min.lt/Scanpix

Vilniuse kesklinnas Naugarduko tänaval asuva kaubanduskeskuse sissepääsu juures tervitab külastajaid kiri «dokumendikontroll». Käsiskanneritega varustatud turvatöötajad kontrollivad, kas poodi sisenejatel on olemas võimaluste pass, mis eilsest on Leedus vajalik peaaegu igasse siseruumides tegutsevasse asutusse pääsemiseks.

Enamik kauplusesse sisenejaid on valmis tõendit näitama: mõni näitab koodi telefonis, teine prinditud paberlehel. Kuid leidub neidki, kes ei ole olukorraga rahul.

«Ma arvan, et see on inimõiguste rikkumine, valitsus käitub põhiseadusvastaselt ja ebaseaduslikult. Kaubanduskeskused ise kannatavad selle olukorra all ennekõike. Kui nad tahavad valitsuse tagumikku lakkuda, siis lasku käia,» teatas üks mees resoluutselt poeukse ees portaali 15min.lt ajakirjanikele.

Küsimusele, kui kaua selline asjakorraldus võiks kesta, vastas mees, et ilmselt mitte kaua. «Nagu see valitsuski,» lisas ta.

Enamik inimesi on aga vastutulelikumad ja valmis näitama ette QR-koodiga dokumendi, mis tõendab, et läbitud on vaktsineerimiskuur või saavutatud muul moel immuunsus koroonaviiruse vastu.

Paljude kaubanduskeskuste uste ette on paigaldatud iseteenindusskannerid, mis annavad kehtiva koodi peale helisignaali ja rohelise tulukesega märku, et külastaja võib siseneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles