Poola meedia on marus ajakirjanike keelamise pärast Valgevene piiril

Copy
Poolakad protestimas eriolukorra vastu piiril. Foto on illustreeriv.
Poolakad protestimas eriolukorra vastu piiril. Foto on illustreeriv. Foto: Attila Husejnow/Zumapress/Scanpix

Kümned Poola ajakirjandusväljaanded väljendasid raevukalt oma rahulolematust meedia keelamise pärast piiril Valgevenega osana eriolukorrast, mille Varssavi migrantide sissevoolu järel kehtestas.

Tuhanded peamiselt Lähis-Idast pärit migrandid on viimastel kuudel tulnud või üritanud tulla Valgevenest üle piiri Euroopa Liidu idapoolsetesse liikmesriikidesse Lätti, Leetu või Poola.

EL-i hinnagul on rändevoolu tahtlikult korraldanud Valgevene autokraatlik liider Aleksandr Lukašenko kättemaksuks üha karmimate EL-i sanktsioonide eest tema režiimi vastu.

Poola reageeris rändelainele tuhandete sõdurite saatmisega piirile ning kehtestas varem sel kuul 30-päevase eriolukorra, mis keelab piirialadel viibida inimestel, kes seal ei ela, teiste seas ajakirjanikel.

«Valitsuse sammud on vastuolus väljendusvabaduse põhimõtetega,» on öeldud meediaorganisatsioonide ühisavalduses.

Meedia elimineerimine «on lubamatu ega vasta demokraatliku riigi standarditele», lisati selles.

Mõned väljaanded kajastasid ka vabaühenduste väiteid selle kohta, et Poola piirivalve on migrante Valgevene poolele tagasi tõrjunud.

Avalduse koostas ühiselt 30 meediaorganisatsiooni ning liitujaid on lisandunud.

Vabaühendus Piirideta Ajakirjanikud (RSF) kuulutas esmaspäeval aga Poolas välja «ajakirjandusvabaduse eriolukorra».

Selles on öeldud, et Poola on RSF-i ajakirjandusvabaduse indeksis kukkunud 46 kohta sestsaadik, kui 2015. aastal tuli võimule parempopulistlik Seadus ja Õiglus (PiS). Poola on praegu 180 riigi pingereas 64. kohal.

RSF kritiseeris ka hiljutist seaduseelnõu, mis ei luba Euroopa Majanduspiirkonnast (EEA) väljaspool olevatel riikidel omada Poola meediaettevõtetes aktsiate kontrollpakki.

Kriitikud näevad selles katset vaigistada peamist sõltumatut uudistekanalit TVN24, mis on sageli valitsuse suhtes äärmiselt kriitiline ning mille võrk TVN kuulub USA meediaettevõttele Discovery.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles