Hispaania peaminister sõidab Katalooniasse iseseisvuslastega kõnelema (1)

BNS
Copy
Hispaania peaminister Pedro Sanchez.
Hispaania peaminister Pedro Sanchez. Foto: Paul White

Hispaania peaminister Pedro Sánchez külastab kolmapäeval Barcelonat, et taastada dialoog Kataloonia iseseisvusmeelsete liidritega.

«Ma juhin neid läbirääkimisi Hispaania valitsuse poolt,» ütles Sánchez esmaspäeva õhtul. Kohtumisel Kataloonia liidri Pere Aragonesega tuleb kõne alla piirkonna poliitiline olukord.

Kataloonia 2017. aasta oktoobri iseseisvumiskatsest vallandunud kriisist on saanud Hispaania poliitikas domineeriv teema ja Sáncheze valitsus on tõotanud pidada läbirääkimisi.

«Olukord Kataloonias on väga erinev, palju stabiilsem kui aastail 2017 või 2019,» lausus peaminister, viidates vägivaldsetele protestidele, mis järgnesid üheksa iseseisvusmeelse liidri vangistamisele täpselt kaks aastat pärast ebaõnnestunud lahkulöömiskatset.

Jaanuaris 2020 soostus Sánchez alustama kõnelusi Kataloonia vanima ja suurima lahkulöömist toetava erakonnaga ERC, kui selle toetus Hispaania parlamendis ta taas peaministriks aitas.

Kõnelused algasid 2020. aasta veebruaris, kuid katkesid pandeemia tõttu.

Ootused praeguste läbirääkimiste eel on madalad, sest mõlemad pooled tulevad laua taha radikaalselt erinevate ootustega.

Separatistide kaks võmenõudmist on amnestia kõigile nurjunud iseseisvumiskatses osalejaile ja uus enesemääramisreferendum, sedapuhku Madridi heakskiidul. Hispaania valitsus aga on kategooriliselt mõlema vastu.

«Kui me tuleme maksimalistlike nõudmiste nimekirjaga, ei kesta vestlus kuigi kaua,» ütles Sánchez, tunnistades samas, et on avatud võimalikule hääletusele Kataloonia koha üle Hispaanias, kuid teatud piirangutega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles