Briti peaminister uuendas valitsust

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson tegi kolmapäeval valitsuses ümberkorraldusi, teatas Downing Street.

Muudatuste tulemusena pannakse ametisse tugev ühtne meeskond, et riik pandeemia järel jalule seada, ütles varem üks valitsusallikas.

Downing Streeti teatel tõstis Johnson välisminister Dominic Raabi justiitsministriks, kuid jättis ta asepeaministriks.

Raabi asemel sai välisministriks senine kaubandusminister Liz Truss, kes on sobitanud Suurbritannia Brexiti-järgseid kaubandusleppeid. Ta on teine naisvälisminister Ühendkuningriigi ajaloos.

Rahandusminister Rishi Sunat ja siseminister Priti Patel säilitasid oma ametikoha.

Esimesena kinnitas töö kaotamist haridusminister Gavin Williamson, kes säutsus Twitteris, et tal oli au riiki teenida ja plaanib peaministrit ja valitsust edaspidigi toetada. Pole veel teada, kes tema asemele määratakse.

Williamsoni kritiseeriti seoses hariduse korraldusega pandeemia ajal, mil koolid on pikalt kinni olnud ja eksamid ülikooli pääsemiseks kaks aastat järjest tühistatud.

Ametist lahkumist kinnitasid ka justiitsminister Robert Buckland ja elamuminister Robert Jenrick.

Viimati tegi Johnson valitsuses suuremaid ümberkorraldusi 2019. aasta detsembris pärast valimisvõitu. Toona tagandas ta ministreid, keda ei peetud piisavalt ustavaks või Brexiti-meelseks.

See andis talle tugevalt Brexitit pooldava meeskonna, kuid kriitikute sõnul jäi valitsusest nõnda välja palju ambitsioonikaid ja pädevaid seadusandjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles