Valgevene opositsioonijuht ärgitas Prantsusmaad otsustavatele tegudele (6)

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Eksiilis elav Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja ärgitas kolmapäeval Prantsusmaad otsustavatele tegudele tema riigi poliitilise kriisi lahendamiseks ning kutsus lääneriike autoritaarsele režiimile vastu seisma.

Tsihhanovskaja ütles rohkem kui aasta pärast kallutatud valimisi, kus president Aleksandr Lukašenka end võitjaks kuulutas ja mis viisid enneolematute meeleavaldusteni, et uute valimiste jaoks on vaja rahvusvahelist survet.

«Valgevenelased vajavad edasi liikumiseks uut energiat ja kütust,» ütles ta visiidil Pariisi.

Tsihhanovskaja kutsus Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni «võtma Valgevene kriisi lahendamiseks otsustavaid meetmeid».

«Meil pole õigust hoogu kaotada… demokraatlikud riigid peavad olema karmid ja põhimõttekindlad ja Lukašenkat mitte tunnustama,» lisas Leedus elav Tsihhanovskaja.

Ta rõhutas, et ainus lahendus kriisile on uued valimised ja Prantsusmaa saaks vahendada läbirääkimisi nende korraldamiseks.

Tsihhanovskajal ei ole visiidi ajal kavas kohtumist Macroniga, kuid ta peaks kohtuma välisminister Jean-Yves Le Drianiga.

Opositsioonijuhi sõnul ei tohi toetus opositsioonile väheneda, kuivõrd Valgevenes jätkub aktivistide ja ajakirjanike vahistamine. Samuti tänas ta liidreid nagu Macron, kes läinudaastased valimised hukka mõistsid.

«Maailma juhtide toetus aitas valgevene rahval uskuda, et nad ei ole võitluses vabaduse ja demokraatia nimel üksi,» lausus ta.

«Repressioonid ei ole aga Valgevenes läinud aastast päevakski lõppenud.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles