Esimesed kosmoseturistid jõudsid edukalt Maa orbiidile (1)

BNS
Copy
Turistid
Turistid Foto: AP/Scanpix

USA kosmosefirma SpaceX lähetas ööl vastu neljapäeva edukalt orbiidile oma esimese turismimissiooni, mille pardal on eranditult tsiviilisikud.

Falcon 9 rakett Dragon kapsliga startis kuulsast 39A stardikompleksist NASA Kennedy Kosmosekeskuses Floridas, kust asus Kuu poole teele ka Apollo 11 missioon.

Dragoni pardal on neli reisijat.

Kosmoselaeva trajektoor viib selle 575 kilomeetri kõrgusele, ehk sügavamale kosmosesse kui Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS).

Maale naasmisel maanduvad neli ameeriklast Florida ranniku lähistel.

Missiooni maksis kinni 38-aastane Shift4 Paymentsi asutaja Jared Isaacman.

SpaceX ei ole avaldanud, kui palju see talle maksma läks, kuid eeldatavasti on reisi hind mitukümmend miljonit dollarit.

Lisaks Isaacmanile valiti reisile konkursiga veel kolm inimest.

Nende seas lapsena luuvähi üle elanud 29-aastane abiarst Hayley Arceneaux, kellest saab noorim orbiidile jõudnud ameeriklane, samuti esimene proteesiga inimene orbiidil.

Lisaks on pardal 42-aastane Chris Sembroski, endine USA õhuväe töötaja, kes töötab nüüd lennundussektoris, ja 51-aastane geoloogiaprofessor Sian Proctor, kes peaaegu valiti NASA astronaudiks 2009. aastal.

Proctor on neljas afroameeriklasest naine, kes kosmosesse läheb.

SpaceX-i teatel peaks missioon tähistama pöördepunkti kosmose demokratiseerimisel, tõestades, et ilmaruum on ligipääsetav ka inimestele, kes pole läbinud aastaid astronauditreeningut.

Pardal jälgitakse reisijate bioloogilisi ja kognitiivseid näitajaid. Samuti läbivad nad enne ja pärast reisi teste, et mõõta reisi mõju nende kehadele.

Nende väljaõpe kestis vaid umbes kuus kuud. Reis peaks olema täielikult automatiseeritud, kuid SpaceX koolitas nad hädaolukorras ka kontrolli haarama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles