HRW: rünnakud Eritrea põgenike vastu Etioopias on sõjakuriteod

Copy
Eritrea pagulased ÜRO pagulasameti esinduse ees Addis Abebas 29. juuli 2021.
Eritrea pagulased ÜRO pagulasameti esinduse ees Addis Abebas 29. juuli 2021. Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/Scanpix

Eritrea põgenikud on mitmeid kuid kestnud kodusõjas Etioopias langenud ohvriks mitmetele julmustele, mis võrduvad üheselt sõjakuritegudega, teatas neljapäeval Human Rights Watch (HRW).

Uus raport USA inimõigusorganisatsioonilt toob välja nii Eritrea sõdurite kui Etioopia põhjapoolse Tigray regiooni mässuliste rolli kuritegudes, mis hõlmavad hukkamisi, vägistamisi ja deporteerimist ning ulatuslikku hävitustööd kahes põgenikelaagris.

«Julmad tapmised, vägistamised ja vargused Eritrea põgenike vastu Tigrays on selgelt sõjakuriteod,» ütles HRW Aafrika Sarve regiooni juht Laetitia Bader.

«Tigray oli aastaid pelgupaik Eritrea põgenikele, kuid paljud tunnevad, et see pole enam turvaline,» lisas ta.

Põhja-Etioopias puhkes relvakonflikt mullu novembris, kui peaminister Abiy Ahmed saatis Tigraysse sõdurid, et kukutada sealne võimupartei Tigray Rahvavabastusrinne (TPLF) pärast väidetavaid rünnakuid keskvalitsuse armeelaagrite vastu.

Enne lahingute puhkemist oli Tigray koduks 92 000 Eritrea põgenikule, sealjuures Hitsatsi ja Shimelba laagrites, teatas Etioopia Pagulasküsimuste Agentuur (ARRA).

Eritrea ja Etioopia pidasid maha ränga piirisõja aastatel 1998–2000, milles hukkus kümneid tuhandeid inimesi, kuid peaminister Abiy on käivitanud lähenemise kahe naaberriigi vahel, mille eest anti talle 2019. aasta Nobeli rahupreemia. Eritrea on sellepeale toetanud Etioopia vägesid Tigrays.

Eritrea ja Tigray vägede vahel puhkesid esimesed kokkupõrked Hitsatsi linna lähistel kaks nädalat pärast konflikti puhkemist.

HRW sõnul on nad saanud usaldusväärseid teateid, et Eritrea väed tapsid Hitsatsi linnas 31 inimest, kuid tõenäoliselt on tapetute arv veelgi suurem.

Kui võitlus jõudis Hitsatsi põgenikelaagrisse, siis TPLFi toetanud relvarühmitused võtsid kättemaksuks sihikule pagulased, lastes maha üheksa Eritrea noormeest ühe kiriku lähistel.

Kui Eritrea väed said laagri üle kontrolli, siis nad arvatavalt transportisid 17 vigastatud põgenikku Eritreasse ravile, teatas raportis HRW.

Enamikust evakueeritutest ei teata enam midagi, lisaks veel 20–30 inimest, kes kinni peeti. Nende seas on põgenikekomitee liikmeid ja Eritrea opositsiooniks peetud isikuid.

Tigray väed said kontrolli piirkonna üle enda kätte detsembri alguses. Nad röövisid, pidasid kinni, vägistasid ja ründasid põgenikke, sealjuures granaadiga, millega võidi tappa kümneid inimesi, teatas HRW.

Eritrea väed naasid järgmisel kuul ja sundisid need, kes olid veel jätkuvalt laagris, evakueeruma. Satelliidifotode järgi natuke hiljem Hitsats suuresti hävitati.

Tuhanded põgenikud Hitsatsist ja Shimelbast on teadmata kadunud. Sadadel polnud muud valikut, kui naasta Eritreasse HRW sõnul «manipuleerimisega saavutatud repatrieerimise» käigus.

Teised sattusid kahte laagrisse Lõuna-Tigrays Mai Ainisse and Adi Harushi, mis langesid TPLFi kontrolli alla juulis.

Etioopia põgenikeagentuur on süüdistanud TPLFi suurtükkide paigaldamises nendesse laagritesse, röövimistes ja põgenike kinnipidamises, luues sellega sisuliselt pantvangikriisi.

TPLF on need süüdistused tagasi lükanud ja lubas jätkata põgenike kaitse tagamist.

Etioopia ametnikud üritavad kiirendada põgenike minematoimetamist Tigray lõunaosast naaberregiooni Amharasse, kuhu viimasel ajal on laienenud ka lahingutegevus.

HRW kutsus sõja osapooli tagama põgenike liikumisvabadust ja ligipääsu humanitaarabile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles