INTERVJUU ⟩ Olga Oliker: mahasurumise pooldajad on Venemaal võitnud

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
«Välispoliitika vaates peab Venemaa olema kõikide tähtsate otsuste tegemisel laua taga, sest kui sa ei ole otsustaja, siis tehakse sinu üle otsuseid,» ütleb Olga Oliker, kes osales Tallinnas Lennart Meri konverentsil. 
«Välispoliitika vaates peab Venemaa olema kõikide tähtsate otsuste tegemisel laua taga, sest kui sa ei ole otsustaja, siis tehakse sinu üle otsuseid,» ütleb Olga Oliker, kes osales Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Arno Mikkor/Lennart Meri Konverents 2021

Moskva võib nautida kahjurõõmu, et ameeriklaste lahkumine Afganistanist näeb veel halvem välja kui Nõukogude vägede taandumine. Põgenikekriis Kesk-Aasia riikide piiridel paneb aga ka neid muretsema, sest lõpuks jõuab suur osa Afganistani põgenikest töökohtade otsingul Kesk-Aasia kaudu Venemaale, tõdes mõttekoja Rahvusvaheline Kriisigrupp teadur Olga Oliker.

Kuidas mõjutab ameeriklaste lahkumine Afganistanist ja Talibani võimuletulek Kesk-Aasia riike?

Ennustused on alati keerulised, nii et midagi kindlat ei saa väita. Ma võin siiski öelda, mida kardetakse. Selleks on vägivalla ülekandumine ja põgenikelaine, mis võib majandust koormata või tuua riiki vägivaldselt meelestatud inimesi. Lisaks narkokaubanduse jätkumine, mis on negatiivselt mõjutanud kõiki regiooni riike.

Kardetakse, et neile probleemidele ei tulegi lõppu: kas Afganistan ei stabiliseerugi või on stabiilne, aga kohutav, mis tingib põgenikelainete jätkumise.

Samuti on küsitav, kas Talibanil on võimu või tahtmist ohjata rühmitusi nagu Al-Qaeda, mis on olnud suuteline korraldama Afganistani territooriumilt rünnakuid, või Usbekistani islamiliikumist, mis on rünnanud Kõrgõzstani ja tegutsenud Tadžikistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles