Venemaal avati esimesed valimisjaoskonnad

Copy
Ettevalmistused valimisteks.
Ettevalmistused valimisteks. Foto: Alexander Ryumin

Tšukotka ja Kamtšatka venelased alustasid reedel kohaliku aja järgi hääletamist kolmepäevastel parlamendivalimistel, kui pealinnas Moskvas asutasid inimesed alles magamaminekuks, teatasid Venemaa võimuesindajad.

«Lähme!» ütles keskvalimiskomisjoni juht Ella Pamfilova televisioonis otseülekandes.

Valida saab kolme päeva jooksul nii elektrooniliselt kui füüsiliselt. Jaoskonnad avati reede hommikul kell 08.00 kohaliku aja järgi Kaug-Idast alates.

President Vladimir Putin kannustas venemaalasi reedel algavatest riigiduuma valimistest aktiivselt osa võtma.

Putini Ühtne Venemaa säilitab ilmselt parlamendi alamkojas enamuse, kuigi tema toetus on arvamusküsitluste põhjal kõigi aegade madalaim.

«Ma loodan teie vastutustundele, tasakaalustatud ja isamaaliste kodanike positsioonile,» ütles Putin videopöördumises ja soovitas valijail toetada saadikuid, kes hakkavad tööle kõigi kodanike huvides.

Analüütikud ja Kremli-kriitikud hoiatasid madala valimisaktiivsuse eest. Rahvusvahelisi vaatlejaid valimistel ei ole.

Euroopa Parlament kiitis heaks otsuse, millega kutsutakse Brüsselit üles olema valmis mitte tunnustama Venemaa parlamenti, kui riigis eesootavad valimised toimuvad demokraatia põhimõtteid rikkudes.

«Venemaad puudutava eelnõu tekstis nimetatakse seda riiki «seisakuseisundis autoritaarseks kleptokraatiaks» ja nõutakse Euroopa Liidult valmisolekut mitte tunnustada Vene riigiduumat juhul, kui septembrivalimised toimuvad demokraatlikke põhimõtteid ja rahvusvahelist õigust rikkudes,» seisis Euroopa Parlamendi veebilehel.

Otsuse poolt hääletas 494 saadikut, 103 vastu, 72 jättis hääletamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles