ECOWAS kutsus Guinea huntat üles valimiste korraldamisele

Copy
Sõjaväelased Conakrys.
Sõjaväelased Conakrys. Foto: Sunday Alamba/SCANPIX

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (ECOWAS) kutsus neljapäeval Guinea sõjaväehuntat üles korraldama kuue kuu pärast valimised, et naasta pärast selle kuu riigipööret tsiviilvõimu juurde.

Lääne-Aafrika riigijuhid kogunesid neljapäeval kohtumisele arutamaks, kuidas reageerida Guinea 83-aastase presidendi Alpha Condé kukutamisele 5. septembril. Ühendus on peatanud riigipöördega seoses Guinea liikmesuse.

«Riigipead nõudsid, et üleminek peab olema väga lühike,» ütles ühenduse komisjoni president Jean Claude Kassi Brou.

«Üleminek ei tohiks kesta kauem kui pool aastat. Kuue kuu pärast tuleks korraldada valimised,» sõnas Brou.

ECOWAS ähvardas ühtlasi, et kehtestab Guinea riigipöörde juhtidele sanktsioonid.

«Konkreetsete ja sihipäraste sanktsioonide kehtestamisega saadame tugeva signaali kõigile neile, kellel on kiusatus teostada sama tüüpi ideid. Tuleb hind, väga kõrge hind,» sõnas Brou.

ECOWAS täpsustas avalduses, et kehtestab sõjaväehunta liikmetele ja nende pereliikmetele reisikeelu ning külmutab nende varad.

Guinea huntajuhid alustasid sel nädalal tugeva diplomaatilise surve tulemusena kinniste uste taga kohtumist kodanikuühiskonna juhtidega, et töötada välja plaan tsiviilvalitsuse juurde naasmiseks.

Guinea riigipööre on põhjustanud rahvusvahelise kartuse, et demokraatia on alla käimas kogu Lääne-Aafrikas. Paralleele on tõmmatud Maliga, kus on alates eelmise aasta augustist olnud juba kaks riigipööret.

ECOWAS määras eelmisel aastal Malile majandussanktsioonid, kuid tühistas need, kui sõjaväevalitsus lubas tsiviiljuhtimise järk-järgult taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles