Jaapani võimupartei alustab uue liidri otsinguid

BNS
Copy
Yoshihide Suga
Yoshihide Suga Foto: Nicolas Datiche/Pool/epa

Jaapanis algab reedel kampaania riigi uue peaministri leidmiseks ning võimupartei etteotsa kandideerib ebatavaliselt tasavägises heitluses neli kandidaati.

Nende seas on ka kaks naist. Jaapanis pole sealjuures kunagi naissoost valitsusjuhti olnud, kuigi ka praegu ei ole nad favoriidid.

Peaminister Yoshihide Suga teatas eelmisel kuul, et ei kandideeri Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) etteotsa.

Valimised korraldatakse 29. septembril ning sellele järgnevad parlamendivalimised novembri lõpus.

Kuna LDP-le ennustatakse valimistel võimule jäämist, siis partei liidrist saab ka tõenäoliselt maailma suuruselt kolmanda majanduse juht.

Kuigi peafavoriidiks on Jaapani valitsuse vaktsineerimiskampaania eestvedaja Taro Kono, siis tulemus on veel ebaselge, kuna enamik LDP fraktsioone pole väljendanud oma toetust ühelegi kandidaadile.

Kono peamiseks rivaaliks peetakse endist välisministrit Fumio Kishidat, kellel on LDP ridades aga ühe suure fraktsiooni toetus.

Jaapani esimeseks naissoost valitsusjuhiks võivad saada parempoolne Sanae Takaichi või endine soovõrdõiguslikkuse minister Seiko Noda.

Partei juhi valimised peetakse vajadusel kahes voorus.

Suga asus peaministri ametisse 2020. aasta septembris pärast seda, kui Jaapani kõige pikemalt ametis olnud valitsusjuht Shinzo Abe astus tervislikel põhjustel tagasi.

Alates Teisest maailmasõjast on vaid viis poliitikut suutnud olla Jaapani valitsusjuhi ametis kas viis aastat või kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles