Colombiat ja Panamat eraldav Dariéni lõhe on üks maailma kõige ohtlikumaid rändeteid, kuid ometi püüab aina enam põgenikke – neist valdav osa haitilasi – madudest ja kõrilõikajatest kubisevat ning etteaimamatu vooluga jõgesid täis pikitud tihedat džunglit läbides jõuda lõpuks välja Ameerika Ühendriikidesse.

Kell on 5 hommikul ning kümnetes tillukestes telkides peatuvad umbes pooltuhat migranti tõusevad tasahilju, pakivad oma asjad kokku ja valmistuvad läbima Dariéni lõhet.

Emile ja Claude valmistavad lõkkel makarone ja köögivilja, mida võtta kaasa kuus päeva kestvale rännakule koos 20 liitri joogiveega, mille eest nad on maksnud koguni 20 dollarit. Mehed keelduvad AP ajakirjanikule oma perekonnanimesid avalikustamast, sest on sisenenud Colombiasse ebaseaduslikult ning pelgavad trahvi.

29-aastane Emile lahkus enda sõnul kodumaalt Haitilt 13 aastat tagasi, et minna tööle Dominikaani Vabariiki. Seejärel elas ta neli aastat Tšiilis ning kaks kuud tagasi otsustas ta ette võtta tee Ameerika Ühendriikidesse.

Smugeldajad on kasutanud Dariéni džungli mudaseid teeradu migrantide Lõuna-Ameerikast Kesk-Ameerikasse toimetamiseks juba ammu, kuid nüüd on Panama rändeametnike sõnul kasvanud Dariéni lõhe ületajate arv rekordiliseks.

575 000 hektari suuruse vihmametsa on tänavu läbinud 70 000 inimest, seejuures ligi 20 000 neist augustis.

Kommentaarid
Copy