ÜRO: sajad abiveokid ei ole Tigrayst tagasi tulnud

Copy
Etioopia sõjaväelased laagris 16. september 2021.
Etioopia sõjaväelased laagris 16. september 2021. Foto: Amanuel Sileshi/AFP/Scanpix

Sajad humanitaarabiveokid ei ole Etioopia sõjakeerises Tigray piirkonnast tagasi tulnud ja nende kadumine on peamine takistus humanitaarabi jätkamisele, teatas reedel ÜRO.

ÜRO hinnangul ähvardab Tigray' piirkonnas 400 000 inimest nälg ja Maailma Toiduprogrammi (WFP) teade veokite kadumisest suurendab kartust, et inimesed võivad nälga surra.

Alates 12. juulist on Tigraysse suundunud 445 lepingu alusel WFP heaks töötavat veoautot, aga tagasi on tulnud vaid 38, ütles WFP pressiesindaja Gemma Snowdon.

«Hetkel on see Tigraysse humanitaarabi viimise peamine takistus. Me ei saa veokite puudusel moodustada vajaliku suurusega konvoisid.»

«Me jätkame koostööd transportijate ja Tigray' võimudega, et veokid vabastataks,» ütles ta.

WFP ei tea, kus autod on ja milleks neid kasutatakse, tunnistas Snowdon.

Tigray konflikt puhkes novembris, kui Etioopia peaminister Abiy Ahmed saatis väed piirkonna võimupartei Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu, süüdistades seda sõjaväebaaside ründamises.

Ehkki 2019. aastal Nobeli rahupreemia pälvinud Abiy lubas kiiret võitu, on sõda veninud ja levinud ka Afari ja Amhara piirkonda. Teatatud on mitmest massimõrvast ja teistest inimõiguste rikkumistest.

ÜRO sõnul on Tigray sisuliselt blokaadis ning piirkonnas terendab katastroof.

Etioopia võimud ja Tigray mässulised on süüdistanud teineteist Tigraysse pääseda püüdvate humanitaarabikolonnide takistamises.

Valitsuse Twitteri kontol viidati neljapäeval kahtlusele, et TPLF konfiskeerib veokeid oma logistika tarvis.

TPLFi pressiesindaja Getachew Reda viitas aga takistustele, mida veokijuhid kohtavad Afari piirkonnast Tigraysse sisenedes. Tigray ametnikel ei ole sellega mingit pistmist, rõhutas ta.

Tema sõnul kurdavad ÜRO veoautode juhid kütusepuuduse, julgeolekuprobleemide ja kontrollpunktides kimbutamise üle ning räägivad, et ei pääse kuude kaupa Afarist välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles