Pakistan valmistub Talibani islamiäärmusluse ja vägivalla kandumiseks enda pinnale (1)

Postimees
Copy
Islamiäärmusliku erakonna Tehreek-e-Labbaik toetajad tänavu aprillis Lahore tänaval. Ekspertide hinnangul annab Talibani edu Afganistanis jõudu Pakistani äärmuslikele jõududele, sealhulgas Tehreek-e-Labbaikile, mis soovib šariaadi kehtestamist.
Islamiäärmusliku erakonna Tehreek-e-Labbaik toetajad tänavu aprillis Lahore tänaval. Ekspertide hinnangul annab Talibani edu Afganistanis jõudu Pakistani äärmuslikele jõududele, sealhulgas Tehreek-e-Labbaikile, mis soovib šariaadi kehtestamist. Foto: Arif Ali / AFP / Scanpix

Pakistan täheldas olulist islamiäärmusluse kasvu 1990. aastatel, kui naaberriigis Afganistanis tuli võimule Taliban, ning rühmituse nüüdse uue tõusu laineharjal kardetakse sama stsenaariumi kordumist, mis siis et Islamabadil on Talibaniga sõbralikud suhted.

«Pakistani võimud ja sunni äärmuslikud rühmitused toetavad endiselt Talibani, mis võib kütta usupingeid riigis,» ütles Lahores töötav poliitikaanalüütik Ahsan Raza Deutsche Wellele, pidades võimalikuks Pakistani islamistide aktiviseerumist juba lähinädalatel. «Nende n-ö ideoloogiliste vendade edu Afganistanis on andnud neile hoogu.»

Pakistani julgeolekuametnikud hoiavad korraga silma peal nii Afganistani põgenike liikumisel kui ka kohalike äärmuslaste ja mässuliste tegevusel. Õhus on võimalus, et suuremates linnades lahvab vägivald või toimuvad terrorirünnakud.

USA vägede välja viimine Afganistanist ja sellele järgnenud Talibani võimule tulek on taaselustanud muuhulgas rühmituse Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) tegevuse, mille Islamabad on keelustanud tulenevalt nende korraldatud rünnakutest tsiviilisikute ja julgeolekujõudude vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles