Satelliidipildid näitavad Põhja-Korea uraanirikastustehase laiendamist

Copy
Põhja-Korea raketikatsetus 15. septembril.
Põhja-Korea raketikatsetus 15. septembril. Foto: KCNA/AP/Scanpix

Hiljutised satelliidipildid näitavad, et Põhja-Korea on asunud laiendama Yongbyoni tuumakompleksi uraanirikastustehast, mis ekspertide sõnul annab märku tuumarelvaprogrammi edasiliikumisest.

Sel kolmapäeval tegi Põhja-Korea esimese raketikatsetuse pooleaastase vaheaja järel, tulistades välja kaks ballistilist raketti.

«Rikastustehase laiendamine annab tõenäoliselt märku Põhja-Korea plaanidest suurendada relvatasemel uraani tootmist Yongbyoni kompleksis 25 protsendi võrra,» ütlesid Montereys asuva Middlebury rahvusvaheliste uuringute instituudi eksperdid.

Satelliidifotod näitavad ehitustegevust Yongbyoni uraanirikastustehasega külgneval alal, seisab raportis.

Uus ala on umbes 1000 ruutmeetri suurune ja sinna mahuks 1000 tsentrifuugi, ütlevad eksperdid.

«1000 uut tsentrifuugi suurendaks tehase kõrgrikastatud uraani tootmise võimet 25 protsendi võrra.»

Tuumarelvas võib kasutada kas kõrgrikastatud uraani või plutooniumi. Põhja-Koreal on Yongbyonis tehased mõlema tootmiseks.

Augustis tehtud satelliidipildid näitasid, et tööd käivad ka teistes Yongbyoni rajatistes, kus toodetakse relvatasemel plutooniumi.

Yongbyon on Põhja-Korea tuumaprogrammi süda. 2019. aastal USA presidendi Donald Trumpiga kohtudes pakkus Põhja-Korea liider Kim Jong-un, et lammutab kogu kompleksi, kui riigile kehtestatud sanktsioone oluliselt leevendatakse. Ameeriklased lükkasid Kimi ettepaneku tagasi, sest ei pidanud seda piisavaks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles