Taliban asendas naisteministeeriumi nende õigusi piiravaga (1)

Copy
Sissepääs vooruste edendamise ja pahede ennetamise ministeeriumisse, kus vanasti asus naisteministeerium.
Sissepääs vooruste edendamise ja pahede ennetamise ministeeriumisse, kus vanasti asus naisteministeerium. Foto: HOSHANG HASHIMI/AFP/SCANPIX

Afganistanis võimu haaranud Taliban paigutas täna senise naisteministeeriumi hoonesse vooruste edendamise ja pahede ennetamise ministeeriumi ning tõstis välja Maailmapanga naisteprogrammi töötajad.

Samm on järjekordne tõend Talibani kavatsusest naised ühiskonnaelust välja tõrjuda, ehkki islamiliikumine on lubanud leebemaid šariaadiseadusi kui nende eelmise võimu ajal 1990. aastatel.

Pealinnas Kabulis riputati täna senisele naisteministeeriumile uus silt, mis teatab, et tegemist on palvetamise, suunamise ning vooruste edendamise ja pahede ennetamise ministeeriumiga.

Naisteministeeriumile allunud Maailmapanga 100 miljoni dollarilise naiste majandusliku võimestamise ja maaelu arengu programmi töötajad eskorditi täna hoonest välja, ütles programmi liige Sharif Akhtar, kes samuti koha kaotas.

Afganistani naistevõrgustiku juht Mabouba Suraj ütles, et teda hämmastab Talibani valitsuse korralduste tulv naiste ja tüdrukute õiguste piiramiseks.

Haridusministeerium andis eile 7.-12. klassi poistele ja meesõpetajatele korralduse tänasest kooli minna, tüdrukuid ja naisõpetajaid ei mainitud.

Kõrgharidusministeerium on varem kinnitanud, et tüdrukud saavad poistega võrdse võimaluse haridusele, kuid segaklassidega on nüüdsest lõpp.

«Kas see on nüüd etapp, kus tüdrukud ära unustatakse?» päris Suraj nõutult. «Ma tean, et nad ei usu selgituste andmisse, aga selgitused on väga tähtsad.»

Suraj arvates võivad vastukäivad avaldused viidata lõhele võimu kindlustada püüdva Talibani ridades ning pragmaatilisemad hakkavad äärmusislamistidele alla jääma.

Talibani juhtkonna avaldused ilmutavad sageli soovi maailmaga suhelda, avada avalikke kohti naistele ja tüdrukutele, kaitsta Afganistani vähemusi. Reaametnike korraldused on aga vastupidised ja need kehtestavad naistele üha uusi piiranguid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles