Tuhanded prantslased avaldasid meelt linnujahikeelu vastu

Copy
Jahikeeluvastane meeleavaldus Prantsusmaal Redonis.
Jahikeeluvastane meeleavaldus Prantsusmaal Redonis. Foto: FRED TANNEAU/AFP/Scanpix

Tuhanded prantslased avaldasid täna meelt maaelu väärtuste ja traditsioonilise linnujahi poolt, mille riigi kõrgeim halduskohus ära keelas.

Edela-Prantsusmaa keskaegses Mont-de-Marsani linnas tuli kohalike võimude teatel jahisarvede ja ilutulestikurakettidega meelt avaldama vähemalt 13 000 inimest.

Jahikuubede ereoranži värvi riietes demonstrandid marssisid vihmas läbi linna.

Jahikeelu vastu avaldati meelt ka Bretagne'is Redoni linnas ja proteste on kavas mujalgi.

«Ma ei jaksa vaadata, kuidas mu kultuur hääbub. Kõigepealt rookisid nad välja gaskooni keele, nüüd on siis jahi kord,» ütles 47-aastane Éric, kes armastab jahil ja kalal käia.

«Mul on Paristani Talibanist kõrini,» lisas mees pealinna otsustajatele viidates.

Prantsusmaa kõrgeim halduskohus riiginõukogu keelas augustis Euroopa Liidu 2009. aasta direktiivile tuginedes Edela-Prantsusmaal ja mujalgi populaarsed jahipidamise viisid nagu linnujaht võrkude ja puuridega. Juunis oli ära keelatud liimijaht.

Looduskaitseaktivistide sõnul sureb Prantsusmaal aastas liimpüünistes ja võrkudes 150 000 lindu. Kogu Euroopas on kahaneb lindude arvukus kiiresti.

Protestijad leiavad aga, et asi ei ole üksnes jahis, vaid nii kaob kogu traditsiooniline elulaad.

Valitsus kaalub keskkonnaaktivistide pahameeleks mõne keelu tühistamist, millega ilmselt loodetakse maapiirkondad valijatele meele järele olla.

Prantsusmaal on 1,2 miljonit jahimeest ning koos perekondade ja muude toetajatega annavad nad kokku kuni viis miljonit valijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles