NATO: tüli allveelaevade üle alliansi sõjalist koostööd ei mõjuta (1)

Copy
NATO lipp.
NATO lipp. Foto: Florian Gaertner/photothek.de via www.imago-images.de/imago images/photothek

NATO üritas laupäeval leevendada hirme, et liidus võib tekkida tõsine koostööprobleem Prantsusmaa, USA ja Austraalia vahel seoses allveelaeva lepinguga.

Pariis süüdistas neljapäeval Austraaliat ja USA-d alatus käitumises pärast seda, kui Canberra loobus suurest lepingust allveelaevade ostmiseks Prantsusmaalt.

Prantsuse ettevõte Naval Group, mis kuulub osaliselt riigile, pidi ehitama Austraaliale 12 allveelaeva, kuid USA president Joe Biden kuulutas kolmapäeval välja uue Austraalia-USA-Ühendkuningriigi kaitsealase liidu (AUKUS), millega jagatakse USA tuumaallveelaeva tehnoloogiat Austraaliaga.

«See lepe võib tähendada tulevikus teatud asju või tagajärgi, kuid ma ei näe hetkel, et sel oleks mõju NATO sidususele,» ütles NATO sõjalise komitee juht admiral Rob Bauer.

«Esiteks, nii palju, kui ma tean, siis Austraalia on partner, kuid pole osa NATO organisatsioonist. Riikide vahel on palju leppeid, millel võib olla mõju NATO-le poliitilise külje pealt.»

«Kuid praegu pole sel mõju, nii palju kui ma näen, sõjalises koostöös NATO-siseselt,» ütles Bauer.

Kolme riigi pakti nähakse kui vastukaalu Hiinale. Prantsusmaa lepe Austraaliaga ulatus 31 miljardi euroni. Neljapäeval kinnitas Austraalia peaminister Scott Morrison, et lepingust Prantsusmaaga loobutakse. Reedel kutsus Prantsusmaa Austraaliast ja USA-st konsultatsioonideks tagasi oma suursaadikud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles