SpaceX-i esimene ainult turistidega kosmosemissioon maandus

Copy
Maa orbiidil tiirlevad amatöörastronaudid kosmosekapslis Dragon.
Maa orbiidil tiirlevad amatöörastronaudid kosmosekapslis Dragon. Foto: AP/Scanpix

USA ettevõtte SpaceX poolt orbiidile saadetud neli kosmoseturisti maandusid laupäeval Atlandi ookeanis Florida ranniku lähistel pärast kolme kosmoses veedetud päeva.

Tegemist oli esimese orbitaalmissiooniga ajaloos, kus kosmoselaeva pardal polnud ühtegi professionaalset astronauti.

Maandumine toimus ettemääratud ajal natuke pärast 19:00 õhtul kohaliku aja järgi. Neli suurt langevarju aeglustasid kapsli laskumist, enne kui see vette maandus.

SpaceX-i paat suundus koheselt Dragoni nime kandva kapsli maandumispaika. Nad transporditakse helikopteriga Kennedy Kosmosekeskusesse, kust nad kolmapäeval kanderaketil Falcon 9 startisid.

Missiooni Inspiration4 eesmärk oli julgustada kosmose demokratiseerimist, tõestades, et kosmos on ligipääsetav ka meeskondadele, keda pole välja valitud ning kes pole aastaid missioonidel käinud.

MIssiooni rahastas miljardär Jason Isaacman, kes oli ka missiooni kapteniks. Kolm ülejäänud reisijat olid 29-aastane medõde Hayley Arceneaux, 51-aastane professor Sian Proctor ja 42-aastane USA õhuvägede veteran Chris Sembroski.

Kapsel lendas kõrgemale kui Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS) ehk 575 kilomeetri kõrgusele ning tegi Maa ümber enam kui 15 tiiru.

Tegemist on nüüd kolmanda korraga, kui Elon Muski ettevõte on viinud inimesed kosmosesse ja toonud nad tagasi.

Lennu ajal mõõdeti meeskonnaliikmete tervislikke näitajaid, et saada andmeid selle keskkonna mõjust vastavalt treenimata inimestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles