Saksa kantslerikandidaadid peavad otsustava teledebati

Copy
Valimiskampaania plakatid Saksamaal.
Valimiskampaania plakatid Saksamaal. Foto: Constantin Zinn / EPA / Scanpix

Saksa kansleri Angela Merkeli mantlipärijaks pürgijad peavad pühapäeval, nädal enne valimisi otsustava teledebati.

Napi edumaaga võistlust juhtiv sotsiaaldemokraatide kandidaat, rahandusminister ja asekantsler Olaf Scholz on esinenud senises kahes väitluses vaoshoitult ja väljunud vaatajate hinnangul võitjana.

Merkeli konservatiivide lootus Armin Laschet on üritanud mõlemal korral edutult võita tagasi liidripositsiooni, mille ta juulis mitme eksisammu tõttu kaotas.

Kristlike demokraatide veteranpoliitik, parlamendispiiker Wolfgang Schäuble tunnistas sel nädalal, et partei on edumaa käest lasknud ja tema maine ajakirjanduses üha langeb.

«Nagu oleks auto liiva sisse kinni jäänud,» ütles Schäuble nädalalehele Die Welt. «Iga katsega välja saada kaevud üha sügavamale.»

Sotsiaaldemokraatide toetus on umbes 25 protsenti ning Lascheti konservatiivide CDU-CSU blokk on neist kahe kuni kuue protsendi võrra maas. Sellises olukorras peetakse järgmisel pühapäeval igasugust tulemust võimalikuks.

Umbes 40 protsenti valijaist ei ole veel otsustanud, kelle poolt hääl anda, nii on Laschetil teledebatiga teoreetiliselt võimalus Scholzile koht kätte näidata.

Kolmas väitleja on roheliste kandidaat Annalena Baerbock, kes pärast tugevat algust kevadel peab nüüd leppima mõneteistkümne protsendini ulatuva toetusega. Tema puuduseks peetakse eeskätt kogenematust poliitikas.

Tema ja rohelised on aga polulaarsed noorte hulgas ja erakond võib saada koalitsioonivalitsuse moodustamisel kaalukeeleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles