Erdoğani väitel pole Türgi suletud dialoogile Armeeniaga

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: STEVO VASILJEVIC / REUTERS / SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väitis pühapäeval, et Ankara on valmis läbirääkimisteks Jerevaniga, kuid lisas, et Armeenia peab astuma lisasamme vastuolulise transpordikoridori avamiseks läbi oma territooriumi.

Armeenia ja Türgi pole kunagi sõlminud diplomaatilisi suhteid ja kahe riigi vaheline piir on alates 1990. aastast suletud.

Türgi ja Armeenia suhteid varjutab armeenlaste massiline tapmine Osmani impeeriumis Esimese maailmasõja ajal. Jerevani sõnul oli tegemist genotsiidiga.

Sidemed on halvenenud veelgi tänu Türgi toetusele oma liitlasele Aserbaidžaanile. Armeenial ja Aserbaidžaanil oli mullu relvakonflikt vaidlusaluse Mägi-Karabahhi piirkonna üle.

Kuid septembri algul ütles Armeenia peaminister Nikol Pašinjan, et Jerevan on valmis alustama läbirääkimisi suhete parandamiseks Ankaraga.

«Kui ta (Pašinjan) soovib kohtuda Tayyip Erdoğaniga, siis peab astuma teatud samme,» ütles Erdoğan ajakirjanikele Istanbuli lennuväljal enne lendu New Yorki, kus ta osaleb ÜRO Peaassambleel.

Ta viitas transiitkoridori loomisele, mis läbiks Armeenia ja ühendaks Aserbaidžaani oma Nahhitševani autonoomse vabariigi enklaaviga Türgi ja Iraani piiril.

«Me pole suletud läbirääkimisele (Armeeniaga), me peame läbirääkimisi,» ütles Erdoğan.

«Ma loodan, et peale jääb mitte negatiivne, vaid positiivne lähenemine,» ütles ta.

«Kui jumal tahab, siis ületame Aserbaidžaani ja Armeenia vahelise probleemi koridoride avamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles