Poola ja Valgevene teatasid piiri äärest leitud surnud migrantidest (4)

Copy
Poola piirivalvurid valvamas Valgevenest tulnud migrante, keda nad oma riiki ei luba. 
Poola piirivalvurid valvamas Valgevenest tulnud migrante, keda nad oma riiki ei luba. Foto: Attila Husejnow/Scanpix

Valgevene võimud teatasid pühapäeval, et leidsid Poola piiri äärest ühe iraaklanna surnukeha. Poola omakorda teatas kolmest piiri äärest leitud surnukehast.

Viimastel kuudel on tuhanded migrandid, peamiselt Lähis-Ida riikidest, ületanud või püüdnud ületada Valgevene piiri tema Euroopa Liidu naabrite Läti, Leedu ja Poolaga.

EL kahtlustab, et migrantidevoo taga on Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenko, kes maksab sellega kätte tema režiimile kehtestatud sanktsioonide eest.

«Täna, 19. septembril, leiti mõne meetri kaugusel Valgevene-Poola piirist mitte-slaavi välimusega naise surnukeha,» ütles üks Valgevene piirivalveametnik uudisteagentuurile Belta.

Usovo piiripunkti ülem Jevgeni Omes väitis, et «selged jäljed» maapinnal viitasid sellele, et naine lohistati Poolast Valgevenesse.

Belta teatel leiti naise surnukeha lähedalt kolm last, mees ja eakas naine. Nad kõik olid Iraagi kodanikud.

Surnud naise abikaasa väitel toimetasid Poola korrakaitseametnikud nad piirile ja ähvardustega sundisid neid minema Valgevene poolele.

Poola kehtestas hiljuti 30-päevase erakorralise olukorra, mis keelab mittekohalikel inimestel minna piiritsooni Valgevene piiril. Sellist meedet kasutati esimest korda alates kommunismi langemisest 1989. aastal.

Poola saatis piirile tuhanded sõjaväelased ning alustas okastraattõkke ehitamist.

Augusti alguses teatas Valgevene, et leidis Leedu piiri lähedalt ühe surnud iraaklase, ning väitis, et ta oli tapetud.

Lääneriigid on kehtestanud Valgevenele mitu sanktsioonidepaketti seoses opositsiooni protestide mahasurumisega pärast eelmisel aastal peetud presidendivalimisi, mille võitjaks Lukašenko end kuulutas.

Poola piiri lähedalt leiti kolme sisserändaja laibad

Poola idapiiri lähedalt leiti erinevatest kohtadest kolme ilmselt Valgevenest tulnud välismaalase laibad ja veel üheksa sisserändajat vajasid haiglaravi, teatasid pühapäeval piirivalvurid.

Kohaliku politsei pressiesindaja Edyta Pacuk ütles raadiojaamale Radio 5, et Valgevene piiri lähedal metsas seeni korjanud kohalikud sattusid kolme Iraagi päritolu mehe peale, kellest üks oli surnud. Teised kaks meest võeti politsei hoole alla ja toimetati haiglasse.

Piirivalve pressiesindaja Anna Michalska ütles uudisteagentuurile Associated Press, et Valgevene piiri lähedalt leiti ka kahe teise välismaalase surnukehad.

Prokuratuur on alustanud kolme surmajuhtumi uurimist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles