HUMANITAARKRIIS ⟩ Haiti väitel ähvardab USAst välja saadetud migrante saareriigis nälg

Postimees
Copy
Esimesed lennukitäied USAst välja saadetud Haiti migrante jõudsid eile Port-au-Prince’i lennujaama. Paljud saareriiki deporteeritutest olid lapsed, kes on sündinud väljaspool Haitit ning kellest suurel osal on mõne muu riigi kodakondsus.
Esimesed lennukitäied USAst välja saadetud Haiti migrante jõudsid eile Port-au-Prince’i lennujaama. Paljud saareriiki deporteeritutest olid lapsed, kes on sündinud väljaspool Haitit ning kellest suurel osal on mõne muu riigi kodakondsus. Foto: Rodrigo Abd / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid alustasid eile Texase piirile kogunenud Haiti migrantide lennukitega sünnimaale väljasaatmist, kuid kuna tegu on valdavalt inimestega, kes pole juba aastaid saareriigis elanud, siis pole neil Haitil kuhugi minna ning maavärinast räsitud ja poliitilises kriisis maa võimude sõnul ei pruugi neile jaguda isegi süüa.

Viimaste aastakümnete suurim migrantide väljasaatmise operatsioon algas USAs eile, kui kolm lennukit toimetasid San Antoniost Haiti pealinna Port-au-Prince’i 327 inimest. Haiti võimude teatel on homme oodata veel kuut lennukit.

Alates kolmapäevast kavatseb USA korraldada iga päev seitse väljasaatmislendu, neist neli Port-au-Prince’i ja kolm Cap-Haïtieni, rääkis anonüümne allikas uudisteagentuurile AP. USA võimud kavatsevad saata välja enam kui 12 000 inimest, kes on kogunenud Texases Del Rios asuva silla juurde pärast saabumist Mehhikost Ciudad Acuñast.

Valdav osa USA piiri ületanud migrantidest pole aga hiljutised Haitilt lahkujad, vaid on elanud juba aastaid võõrsil – paljud lahkusid Haitilt pärast 2010. aasta laastavat maavärinat ning leidsid tööd Brasiilias ja Tšiilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles