KOHALIK VAADE Meedia taaspoolastamine lööb Poola suhete pihta USAga (1)

Kazimierz Popławski
, ajakirjanik, Varssavi
Copy
Meeleavaldus meediavabaduse kaitseks 10. augustil Varssavis.
Meeleavaldus meediavabaduse kaitseks 10. augustil Varssavis. Foto: Damian Burzykowski/Zuma/Scanpix

Üks võtmetähtsusega Jarosław Kaczyński juhitava erakonna Õigus ja Õiglus (PiS) reforme on meedia taaspoolastamine. See moekas mõiste tähistab Poola võimuerakonna korduvaid katseid võtta üle, allutada ja heidutada sõltumatut meediat. Sellest hoolimata on taaspoolastamine kaugel oma lõppeesmärgi saavutamisest.

Taaspoolastamine on pigem poliitiline loosung, mis peaks mõjuma rahvuslikult meelestatud valijale, sest PiSi tegelikud eesmärgid on teised. «Meil peab olema oma meedia. Mitte-Poola meedia peaks olema meie riigis erand ja see peaks olema väga harv erand,» ütles Kaczyński aastate eest seda mõistet selgitades.

Tegelikkuses kuulub märkimisväärne osa Poola meediast – telekanalitest, päevalehtedest, veebiväljaannetest – Ühendriikide, Saksa ja Šveitsi ettevõtetele. Neist suurimad on Ringier Axel-Springer, Discovery ja veel hiljuti ka Verlagsgruppe Passau.

PiSi sihikul on aga nii välismaistele kui ka Poola enda ettevõtetele kuuluv meedia. See paljastab taaspoolastamise tegeliku eesmärgi: meedia allutamise Kaczyński erakonnale. Samuti selgitab see (taas)poolastamise kitsendusi: ainus sobiv omanik on Poola kapital, mida otseselt või kaudselt kontrollib Kaczyński erakond.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles