Amnesty hinnangul on Taliban süüdi vägivaldsetes inimõigusrikkumistes

BNS
Copy
Talibani asejuht mulla Abdul Ghani Baradar (esiplaanil) ja teised Talibani delegaadid tänavu märtsis Moskvas. 
Talibani asejuht mulla Abdul Ghani Baradar (esiplaanil) ja teised Talibani delegaadid tänavu märtsis Moskvas. Foto: Reuters/ScanPix

Afganistanis eelmisel kuul võimule tõusnud islamiliikumine Taliban on toime pannud arvukalt vägivaldseid inimõigusrikkumisi, selgus esmaspäeval inimõigusorganisatsiooni Amnesty International värskest aruandest.

Amnesty informatsiooni kohaselt on Taliban muu hulgas tapnud tsiviilisikuid ja alistunud sõdureid ning takistanud humanitaarabi toimetamist Panjshiri orgu, mis on rahvusvahelise õigusega vastuolus.

Taliban on korduvalt lubanud austada afgaanide inimõigusi.

Lisaks piirab Taliban naiste õigusi, sõnavabadust ja kodanikuühiskonna toimimist. Amnesty andmetel on alates 15. augustist peaaegu iga päev teatatud rünnakutest inimõiguslaste vastu, keda otsitakse taga lausa ukselt-uksele käies ja paljud neist on pidanud ennast peitma.

Inimõigusorganisatsioonid kutsuvad maailmaorganisatsiooni üles looma sõltumatu uurimismehhanismi, et dokumenteerida, koguda ja säilitada tõendeid rahvusvaheliste kuritegude ja inimõiguste rikkumiste kohta Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles