Valgevenes mõisteti naine säutsu eest vanglasse

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Protestid Lukašenka vastu on Valgevenes toimunud juba üle aasta.
Protestid Lukašenka vastu on Valgevenes toimunud juba üle aasta. Foto: STR/Scanpix

Bresti linnas toimunud kohtuprotsessil mõisteti Venemaa kodanik Irina Vikholm vanglasse, kuna ta oli oma Twitteri-kontole postitanud säutsu Ryanairi lennuki sundmaandumisest Valgevenes.

Eile otsustas kohus, et Vikholm on süüdi Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka laimamises. Naine saadetakse pooleteiseks aastaks kolooniasse karistust kandma.

Irinal on Twitteris vaid 62 jälgijat ja tema peamine postituste sisu on keskendunud Lukašenka võimu kritiseerimisele. 58-aastane naine on korduvalt retweet’inud ka teiste inimeste Valgevene võimude vastast sisu, nii oli ka Ryanairi-teemalise säutsuga.

23. mail postitas Vikholm BBC Venemaa toimetuse artikli, mis rääkis Ryanairi lennu maandumisest Minskis. Artikkel kandis pealkirja «Riigipoolne piraatlus. Kuidas vastab lääs Minski Ryanairi lennuki kinnipidamisele». Vikholm oli omalt poolt lisanud: «Järjekordne Lukašenka kuritegu.»

Pärast seda ei ilmunud enam naise kontodele värskeid postitusi. Kuu aega hiljem teatas prokuratuur, et Vikholmi vastu on algatatud kriminaalasi Lukašenka laimamise eest. Riigi süüdistuse kohaselt postitas «kodanik V.» riiki kahjustavaid ütlusi, kirjutab Topnews.ru.

Naine oma süüd ei tunnistanud ja selle eest ootas teda kuni viieaastane vangistus. Septembri alguses said inimõiguste aktivistid teada, et Vikholmi hoitakse vanglas. Kuna naisel pole sugulasi, siis saadi sellest teada juhuslikult. Kislovodskist pärit Irina töötas sõprade sõnul Brestis vanainimestega ja üüris korterit, kuid tal puudus ametlik sissekirjutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles