Intervjuu ⟩ Metsola: EL peab rünnakuohus piiririike selgelt toetama

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Roberta Metsolat peetakse üheks võimalikuks kandidaadiks Euroopa Parlamendi esimehe kohale. 
Roberta Metsolat peetakse üheks võimalikuks kandidaadiks Euroopa Parlamendi esimehe kohale. Foto: Frederic MARVAUX

ELil puudub tõsine pühendumus, et veenda teatud migratsiooni lähteriike oma kodanikke tagasi võtma, leiab homme Tallinna külastav europarlamendi asepresident Roberta Metsola.

Malta Rahvuslikku parteisse ja paremtsentrit ühendavasse Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni kuuluvat Metsolat peetakse üheks võimalikuks kandidaadiks Euroopa Parlamendi esimehe kohale tulevast aastast, kui algab tolle esinduskogu ametiaja teine pool.

Mis tundeid tekitab teis kui piiririigi esindajas ja üsna pikalt migratsiooniteemadest rääkinud poliitikus see, kui EL arutab võimalikku uut Afganistani pagulaslainet?

Minu arvates oli [Euroopa Komisjoni president] Ursula von der Leyen oma aastakõnes migratsiooni suhtes väga jõuline. Ta nõudis, et lõpuks jõutaks korraliku kokkuleppeni.

Olen siin kojas aastaid rääkinud, et EL tundub nagu ootavat kriisi, kui kriis tuleb, siis me räägime palju, ja kui kriis läbi saab, lõpetame rääkimise.

Nagu näeme, ei ole asi ainult Vahemeres, vaid tekib uusi survepunkte. Nagu Kreeka-Türgi piir mullu ja nüüd Valgevene hübriidtegevus Läti, Leedu ja Poola vastu.

Meie ootused on nüüd Afganistani olukorda arutades kõrged. Põhiline sõnum on see, et esiteks tasuks vaadata koheseid lahendusi piirkonnas asuvates riikides, et nood võtaksid vastu põgenevaid inimesi. Me ei tohiks oodata, kuni need oma õudseimate hirmude eest pagevad isikud jõuavad ELi välispiirile, mõistmaks, et peame midagi ette võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles